Felújítás, építkezés

2022.05.20. 06:00

Mikor engedélyköteles?

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról döntött a kormány 2020 novemberében.

F. M. Kormányhivatal

A támogatás főként az otthonok felújítási és korszerűsítési munkáihoz igényelhető. A támogatható tevékenységeket az erről szóló kormányrendelet részletesen felsorolja.

Az épület átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, és homlokzatának megváltoztatása az esetek nagy számában építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek, de zártsorú vagy ikres beépítés esetén, amennyiben a felújítandó épületünkkel szomszédos, azzal összeépített épület szerkezetét is érinti az építési tevékenység, akkor ezekre építési engedélyt kell kérni.

Támogatás igényelhető gépjárműtároló építésére, vagy nyitott gépkocsi-beálló kialakítására is, amelyek szintén építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek, amennyiben méretük nem haladja meg a 100 köbméter térfogatot és – magas tető esetén – a 4,5 méter gerincmagasságot, lapos tető esetén a 3,5 méter homlokzatmagasságot. Ez általában egy kétállásos garázs vagy nyitott beálló mérete, de az építmény térfogatát külső határoló szerkezeteinek külső felületi síkjai által körbefogott térfogatként kell meghatározni.

Annak ellenére, hogy bizonyos építési tevékenységek az építéshatóság építési engedélye nélkül végezhetők, arra azonban figyelemmel kell lenni, hogy minden település önkormányzata a településkép-védelem érdekében bizonyos nem engedélyköteles építési tevékenységek elvégzését önkormányzati rendeletében szabályozhatja, településképi eljárások lefolytatásához kötheti.  Erről a település önkormányzatának polgármesteri hivatala tud részletes felvilágosítást adni. Célszerű építésztervező, vagy kivitelező szakember segítségét kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!