Termőföld és parlagfű

2022.05.20. 06:00

Megkezdődött a határszemle és a felderítés

Az erdő nélküli termőterület 20 százalékát, mintegy 62 ezer hektárt érinti a határszemle megyénkben.

F. M. Kormányhivatal

Légi ellenőrzéssel eredményesebb a felderítés

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap-archív

Légi ellenőrzéssel eredményesebb a felderítés

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap-archív

Május 16-tól szeptember 30-ig Csákvár, Újbarok, Balinka, Bodajk, Magyaralmás, Söréd, Bakonykúti, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Káloz, Kőszárhegy, Nádasdladány, Pákozd, Sárosd Sárszentmihály, Mátyásdomb, Kisláng, Vajta, Dég, Hantos, Nagylók, Mezőfalva és Perkáta településen lesz átfogó ellenőrzés (teljes külterületen és a zártkerti részeken is).

Határszemle

Az ellenőrzéseket a Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai végzik, bevonva az Agrárügyi Főosztály növényvédelmi hatóságának szakembereit is. A határszemle során a földhasználók, földtulajdonosok jogszabályban foglalt kötelezettségeinek betartását ellenőrzi a hatóság. A termőföld művelési ágában bekövetkezett változásokat be kell jelenteni a földhivatalnak, továbbá a termőföldön a gyomnövények megtelepedését és terjedését meg kell akadályoznia, a szőlőt és gyümölcsöst pedig művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani. 

A hatóság a helyszíni bejárás alkalmával fokozott figyelmet fordít arra, hogy a földhasználó, illetve a tulajdonos termőföldre vonatkozó hasznosítási kötelezettségének eleget tett-e, gyom- és fertőzésmentes állapotban tartja-e ingatlanát. 

A parlagfű felkutatása

A parlagfűvel fertőzött területek felderítését idén is légi ellenőrzés segítségével teszi a hatóság még hatékonyabbá és eredményesebbé. Felhívják a figyelmet arra, hogy az idén a szokásosnál korábban, már május 16-ával elindult a parlagfű-felderítés az egész megye területén. A földhasználó köteles az ingatlanon már a parlagfű virágbimbójának kialakulását is megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. 

Fontos változás, hogy eljárást kell kezdeményezni a földhasználó/tulajdonos ellen, annak hiányában a tulajdonos illetőleg a haszonélvező ellen, ha megállapítható, hogy semmilyen parlagfű elleni védekezés nem történt, függetlenül attól, hogy a parlagfű növény mennyire van virágbimbó közeli állapotban, azaz már a száras-leveles állapotban lévő növények esetében is eljárás indul.

Építkezés termőföldön

Emellett minden termőföldnek minősülő ingatlanon, a zártkertekben is – építkezni is csak a földhivatal előzetes, termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozata alapján lehet, melynek meglétét szintén ellenőrzi a hatóság.  Kérjük a földhasználókat és/vagy tulajdonosokat, hogy gondoskodjanak a termőföldek művelési ágának megfelelő műveléséről és hasznosításáról, valamint a folyamatos parlagfű-mentesítésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!