Segítő, támogató szolgáltatás

2022.05.20. 06:00

Legyen hivatásos gondnok!

Nagykorúként a legtöbb ember számára természetes, hogy élete során szerződéseket köt, és különféle nyilatkozatokat tesz, vagyis jogilag megfogalmazva cselekvőképes.

F. M. Kormányhivatal

Évente számadást készít a gyámhatóságnak

Forrás: Shutterstock

Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy – elsősorban különböző mentális betegségek folytán – valaki nem tud saját ügyében megfelelően eljárni, nem tudja saját érdekét megfelelően képviselni, így a bíróság cselekvőképességét korlátozza, és ítéletével gondnokság alá helyezi.

A gondnokoltak mellé a jogerős bírósági ítéletet követően a gyámhivatalok rendelnek gondnokot, elsősorban a gondnoki tisztséget vállaló hozzátartozók közül. 

A gyámhivatalok azonban egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a gondnokság alá helyezett személyeknek nincs közeli, vagy gondnoki tisztség vállalására alkalmas hozzátartozója, illetve ha van is ilyen személy, nem kívánja vállalni a gondnoki tisztséggel járó teendőket. Ilyen esetekben a gyámhatóságok hivatásos gondnokot rendelnek ki a gondnokoltak mellé. Fejér megyében nagyságrendileg ma kb. 1000 olyan személy él, akinek hivatásos gondnoka van, számuk pedig évről évre nő. A hivatásos gondnokok rendkívül sokrétű és felelősségteljes feladatot látnak el. 

A törvényes képviselet és a gondnokolt érdekeit szolgáló vagyonkezelés mellett gyakran segítő, támogató szolgáltatás nyújtására is kiterjed a feladatuk. Tipikus gondnoki feladatok közé tartozik a gondnokolt szociális intézményi elhelyezésének kezdeményezése, egészségügyi ellátások igénybevételéhez való hozzájárulás, különböző szociális ellátások igénylése, a gondnokolt tulajdonában álló ingatlan hasznosítása (értékesítés, bérbe adás). 

A hivatásos gondnokok tevékenységét a gyámhatóság felügyeli. 

A hivatásos gondnok a működéséről és a gondnokolt állapotáról a gyámhatóság felhívására bármikor, egyébként az éves számadással együtt köteles beszámolni a gyámhatóságnak. 

A hivatásos  gondnok a vagyon kezeléséről évente számadást készít a gyámhatóságnak. A tisztség egy 28 órás képzés sikeres elvégzését követően tölthető be, mely a vizsga egyórás időtartamát is magába foglalja. A képzést a Fejér Megyei Kormányhivatal szervezi. 

A képzés célja, hogy a résztvevő átfogó polgári jogi ismeretek mellett pszichiátriai betegségekre, valamint pszichiátriai betegek jogaira vonatkozó tudásra is szert tegyen, mindemellett a hivatásos gondnok gyakorlati teendőit és a szociális gondoskodás rendszerét is részletesen megismerje. 

Hivatásos gondnokká csak olyan személy nevezhető ki, aki büntetlen előéletű, legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be. A tisztség megbízási jogviszony formájában, akár másodállásban is végezhető. Egy hivatásos gondnok egyidejűleg legfeljebb 30 gondnokolt érdekében járhat el.

Amennyiben elhivatottságot érez a feladat ellátására, illetőleg további kérdése merülne fel, a Fejér Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztályának ([email protected], 22/526-937) munkatársai tudnak bővebb felvilágosítással szolgálni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!