Frissen Fejérből

2021.10.01. 06:00

Áldozatsegítés a kormányhivatalokban

Az ország valamennyi kormányhivatalában elérhető a bűncselekmények, illetve a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára az áldozatsegítő szolgáltatás, így a Fejér Megyei Kormányhivatalban is.

F. M. Kormányhivatal

A bűncselekmények feldolgozásában is segítenek

Fotó: freepik

Az állami áldozatsegítő szervezetrendszer, az áldozatsegítő szolgálat 2006. január 1. napján jött létre. Célja, hogy az elszenvedett bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés következtében felmerült érzelmi, lelki, anyagi és egyéb problémák megoldásához gyors és hatékony, személyre szabott támogató segítséget nyújtson az áldozatoknak. Ha valaki közvetlenül vagy közvetetten (például tanúként) kapcsolatba kerül valamilyen bűncselekménnyel, fel kell dolgoznia ennek hatásait. Gyakori reakció a fizikai, lelki problémák megjelenése, de anyagi nehézségek is felléphetnek. Ezeken a területeken ad támogatást a hazai áldozatsegítő rendszer, valamint számos olyan preventív feladatot is ellát, amely az áldozattá válás megelőzését szolgálja.

Megyénkben a Székesfehérvár, Hosszúsétatér 1. és a Dunaújváros, Szórád Márton út 39. szám alatt működik az áldozatsegítő szolgálat, amely jogszabály által meghatározott támogatásokat biztosít, úgymint: érdekérvényesítés, áldozati státusz igazolása, tanúgondozás, védett szálláshely biztosítása, azonnali pénzügyi segély.

A pénzügyi támogatás nem kártérítés, hanem kárenyhítés a krízishelyzet orvoslására. Lakhatás, ruházkodás, utazás, élelmezés, gyógyászati költségek, kegyeleti kiadások enyhítésére adható. Kizárólag a bűncselekmény (tulajdon elleni szabálysértés) elkövetésétől számított 8 napon belül kérhető, tehát nem a feljelentés időpontja számít. Egy ellopott kerékpár például nem tartozik az alapszükségletek közé, de ha az egy ételfutár munkaeszköze, vagy a munkába járás kizárólagos eszköze, a pénzügyi segély indokolt lehet. Jogosult lehet támogatásra az az áldozat is, akinek télen az egyetlen kabátját tulajdonítják el, s ennek hiánya miatt kialakulhat olyan helyzet, ami indokolhatja a segély megállapítását ruházkodási kiadásokra. Minden eset más, mindegyik körültekintő és megfontolt elbírálást igényel. Valamennyi támogatás ingyenesen vehető igénybe.

A bűncselekmények feldolgozásában is segítenek
Fotó: freepik

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió, illetve a Kormány kiemelt figyelmet fordít az áldozatsegítésre, 2024 végéig országos hálózat keretében áldozatsegítő központok kiépítéséről született döntés. Jelenleg nyolc ilyen központ működik az országban: Budapesten, Pécsen, Szombathelyen, Miskolcon, Kecskeméten, Szegeden, Szolnokon és Veszprémben.

A bűncselekmények áldozatainak közvetlen elérése fontos része az áldozatsegítésnek. Ezért 2021. szeptember 6-tól az áldozatsegítő szolgálat szakügyintéző munkatársai kihelyezett ügyfélfogadást tartanak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság épületeiben az alábbi helyszíneken és időpontokban:

Székesfehérvári Rendőrkapitányság (Székesfehérvár, Dózsa Gy. u. 3.) hétfőn és csütörtökön 8.00-11.00 óráig

Dunaújvárosi Rendőrkapitányság (Dunaújváros, Szent Gy. u. 1.), hétfőnként 8.00- 11.00 óráig

Bűnmegelőzési Központ (Székesfehérvár, Jancsár u. 25.) telefonos egyeztetés alapján: +3620/932-8983. Ha úgy érzi, hogy áldozattá vált, kérjen segítséget! Ha nincs lehetősége felkeresni személyesen valamelyik szolgálatot, akkor az Áldozatsegítő Vonal, a hét minden napján, éjjel-nappal, ingyenesen hívható: 06- 80/225-225.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!