F. M. Kormányhivatal

2021.01.22. 06:00

Vetési varjak a szomszédunkban

Konfliktusokat okoznak a lakóházak közelében telepeket létesítő varjak. A probléma megelőzéséről a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya adott tájékoztatást. A vetési varjak az utóbbi pár évtizedben egyre nagyobb számban jelennek meg a lakott területeken. A folyamatos üldöztetés elől menekültek ide, mivel itt nem kell tartaniuk a vadászattól, és könnyen jutnak táplálékhoz is.

F. M. Kormányhivatal

Varjú és fészke

Fotó: Stock

A varjak hazai állománya lecsökkent, jelenleg 20-25 ezer párra tehető. Fészkét, amely rendszerint telepeket alkot, facsoportok, ligetek fáin hozza létre február-márciusban. A költés jellemzően március végén, április elején kezdődik.

A vetési varjú természetvédelmi oltalom alatt álló faj, eszmei értéke 50 ezer forint. Elpusztítását, élőhelyének károsítását a természetvédelmi jogszabályok tiltják. Azonban a lakott településeken lévő telepek által okozott konfliktusok megelőzése érdekében – a humán egészségügyi és társadalmi érdekeket mérlegelve – a fészkek eltávolítása a fészkelési időszak előtt természetvédelmi szempontból elfogadható. Abban az esetben, ha a fészekrakás már megkezdődött, a fészkek eltávolítására nincs jogszabályi lehetőség.

A fészek eltávolítása, áthelyezése hatósági engedélyhez kötött tevékenység. Az erre irányuló kérelmet az illetékes területi természetvédelmi hatósághoz, a kormányhivatalhoz kell benyújtani. Az illetékmentes engedélyezési eljárás ügyintézési határideje legfeljebb 90 nap. A fészkek eltávolítását a kérelmező végezheti, végezteti az engedély alapján.

Varjú és fészke
Fotó: Stock

A fészeknek – mint a természet védelmét szolgáló állatfaj élőhelyének – engedély nélküli eltávolítása természetvédelmi bírság kiszabását vonja maga után, tekintet nélkül arra, hogy az eltávolítás idején a fészket már elfoglalták-e a madarak. Amennyiben a fészek eltávolítása legalább két példány károsodásával, elpusztulásával jár (itt a tojásokra, fiókákra kell gondolni), az a természetkárosítás bűntettét is megvalósítja, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Javasolt tehát legkésőbb januárban megindítani a szükséges eljárásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!