az országos és a helyi jogszabályokban foglaltak szerint

2020.12.18. 06:00

Változások az építésügyben

Megszűntek az egyes jegyzői hatáskörbe tartozó építésügyi hatáskörök 2020. március 1. napjával, és megalakultak az általános építésügyi hatósági, az általános építésfelügyeleti hatósági és az örökségvédelmi feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatali főosztályok, amelyek a korábban szétdarabolt és sokszor nem egységes építésügyi hatósági feladatokat központosították.

Építkezni továbbra is csak az országos és a helyi jogszabályokban foglaltak megtartása mellett lehet

Fotó: SP

Ezzel egyidejűleg megszűntek az úgynevezett másodfokú hatóságok is. Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági döntésekkel kapcsolatos – eddigi gyakorlat szerinti – jogorvoslati lehetőség, azaz a fellebbezés lehetősége megszűnt ezen hatósági eljárásokban, helyette az építésügyi és építésfelügyeleti döntések kizárólag közigazgatási per keretében támadhatók meg.

A jogalkotó indokolása szerint az „átalakítás célja a hatósági szervezetrendszer egyszerűsítése, az adminisztratív terhek csökkentése, a hatásköri átfedések, ütközések kiküszöbölése”.

Megyénk 108 településén az építésügyi hatósági, építésfelügyeleti hatósági és örökségvédelmi hatósági feladatokat, a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály látja el, dr. Szabó Alíz főosztályvezető vezetésével, három osztályon és három kirendeltségen.

A fenti változások mellett szükséges azonban megjegyezni, hogy a folyamatos jogharmonizáció és az új jogszabályi keretek nyújtotta lehetőségek egyes esetekben lazítanak, más esetekben szigorítanak az ügyfelek jogain és kötelezettségein.

A helyi önkormányzatok, polgármesteri hivatalok kezéből nem minden – építéshatósági jellegű – hatáskör került át a kormányhivatalok fennhatósága alá, illetve bizonyos hatáskörök visszatelepítésre kerültek.

Építkezni továbbra is csak az országos és a helyi jogszabályokban foglaltak megtartása mellett lehet
Fotó: SP

 

A polgármesterek hatáskörébe tartoznak:

  • a 2012. 12. 31. napja után épült nem építési engedély köteles építmények tekintetében kiadott hatósági bizonyítványok,
  • adott épület rendeltetésének és a rendeltetési egységek számának megváltoztatása tekintetében kiadott hatósági bizonyítványok,
  • a településképi rendeletekben meghatározott előírások betartatása,
  • a településképi konzultáció. Mindemellett a helyi építési szabályzatokat és a mellékletét képező szabályozási terveket is az adott település képviselő testülete fogadja el rendelet formájában. Ezen jogszabályokkal kapcsolatosan érdemes minden esetben a település jegyzőjétől tájékoztatást kérni, mert az esetlegesen tervezett változtatásokkal kapcsolatosan is ő rendelkezik információval. A jegyzők hatáskörébe tartozó szakhatósági eljárások:
  • Adott település közigazgatási területét érintő – telekalakítási-, útügyi-, és vezetékjogi engedélyhez kapcsolódó – szakhatósági ügyek,
  • Kijelölés útján kapott – illetékességi területen kívüli – fenti ügyek.
  • Az általános rendeltetés módosítási eljárásokon kívül a jegyzők hatáskörébe tartozik a 400 m2 vagy azt meghaladó kereskedelmi egységek rendeltetésének megváltoztatása.

    Az utóbbi években az engedély nélkül végezhető építési munkák kerültek az előtérbe az építésügyben, illetve 2020 júniusában bővült az engedély nélkül végezhető építési tevékenységek köre is. Természetesen, mint minden engedély nélkül végrehajtható tevékenység esetében, e körben sem mentesíti az engedély hiánya az építtetőt az egyéb jogszabályokban foglalt rendelkezések betartása alól. Építkezni tehát továbbra is csak az országos és a helyi jogszabályokban foglaltak megtartása mellett lehet.

    Tartsuk szem előtt, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól, és minden esetben tájékozódjuk az ügyünk típusának megfelelő hatóságnál.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!