minimalizáljuk a légszennyező kibocsátásokat

2020.12.18. 06:00

Nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk

Nem mindegy, hogy milyen fűtőanyaggal és milyen kályhában vagy kazánban fűtünk. A Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya tájékoztat a legfontosabb tudnivalókról.

A fűtés csak száraz tűzifával vagy pellettel, brikettel történhet

Fotó: stock

Mindannyian sokat tehetünk azért, hogy a légszennyező kibocsátásokat minimalizáljuk. A téli időszak meteorológiai jellemzői: a 0 ºC fok körüli átlaghőmérséklet, az alacsony légmozgással járó napok és a magas relatív páratartalom kedveznek a szmog kialakulásának. A települések levegőminőségét jelentős mértékben a lakossági fűtésből származó levegőszennyezés is alakítja. Egészségünk és környezetünk megóvása érdekében a téli fűtési időszakban ezért is fontos figyelnünk a lakossági fűtés okozta levegőszennyezés csökkentésére – hangsúlyozta Petrás József, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője.

A legnagyobb egészségügyi kockázatot jelentő 2,5 mikrométernél kisebb, levegőben „szálló por frakció”, köznapi nevén kis méretű szálló por kibocsátásának közel 80 %-ért a lakossági fűtés felelős. Ha megnézzük Magyarország téli légszennyezettségét az utóbbi években, látható, hogy a legszennyezettebb területek nem csupán a nagy városainkra – ahol ipari és közlekedési kibocsátás is jellemző – koncentrálódnak, hanem a kisebb városokra, falvakra, azok közül is különösen a völgyekben megbújó településekre. Ott kiváltó okként egyértelműen a helytelen lakossági fűtés határozható meg. A levegominoseg.hu weboldalon követhetjük a két megyei jogú városunkban felállított automata mérőállomás által mért légszennyezettségi adatokat.

Amíg a földgáz használata esetén a kis méretű, szálló por kibocsátás elhanyagolható, a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe. A vegyes tüzelésű kazánok és vaskályhák 50 %-os hatásfoka áll szemben a korszerű, de drágább faelgázosító kazánok 90-92 %-os hatásfokával.

A fűtés csak száraz tűzifával vagy pellettel, brikettel történhet. A tűzifa fajtája és nedvességtartalma nagy mértékben befolyásolja fűtési költségeket. A puhafák, mint a fenyő és a különböző gyümölcsfák alacsony fűtőértékük miatt nem alkalmasak a tüzelésre, mivel a tüzelőberendezés és a kémény károsítása mellett a lakosság fűtési költségeit is növelik. A 20 % alatti nedvességtartalmú keményfával (bükk, tölgy, akác és gyertyán) akár 30 %-kal is csökkenthetőek a fűtési költségei, a nedves vagy puhafa tüzelő használattal összehasonlítva.

A fűtés csak száraz tűzifával vagy pellettel, brikettel történhet

Sajnos sokan hulladékot égetnek fűtési céllal. A hulladékok tüzelőberendezésben történő elégetése Magyarországon több mint 15 éve tilos, kivéve a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetését. Hulladéknak minősül bármilyen kezelt fa (raklap, régi ajtó-ablakkeret), forgácslap, bútorlap, építési fahulladék, színes, ún. fényes papírhulladék, PET-palack, műanyag hulladék, használt ruha, fáradt olaj stb. A hulladék égetésekor mérgező, rákkeltő anyagok kerülhetnek a levegőbe. A kibocsátott szennyező anyagok különösen veszélyeztetik az időseket, a gyerekeket, valamint a légzőszervi megbetegedésben szenvedőket. A szennyező részecskék baktériumokat, vírusokat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe, ami a jelenlegi, koronavírussal terhelt járványügyi helyzetben még nagyobb kihívást jelent.

Télen jelentősen megnő a lakossági közérdekű bejelentések száma is a lakossági fűtés okozta levegőszennyezés miatt. Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni, és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel, és a légszennyező tevékenység tovább folytatódik, lehetőség szerint próbálja meg dokumentálni (fotó, videó) az esetet, illetve tanúkkal támassza alá. Bejelentését a Fejér Megyei Kormányhivatal nyolc járási hivatala közül a helyileg illetékesnél teheti meg, ahol panaszát a hatóságok kivizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!