védőoltás és szűrővizsgálat

2020.01.31. 00:00

Méhnyakrák: fontos a megelőzés

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet ebben az évben január 19. és január 25. között rendezték. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet az időbeni felfedezés, a szűrővizsgálat fontosságára, hiszen a méhnyakrák rendszeres szűrővizsgálata és a védőoltás életmentő lehet. A méhnyakrák időben felfedezve gyógyítható, nem kellene egyetlen nőnek sem méhnyakrákban meghalnia.

Fejér Megyei Kormányhivatal

A méhnyakrákszűrésen nem csak kenetvétel történik, de átfogó vizsgálat is Fotó: Shutterstock

Magyarországon évente mintegy 350-400 nő hal meg a méhnyakrák következtében. Gondoljuk csak meg, ez szinte naponta egy halálesetet jelent! A méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. Hazánkban az átfogó méhnyakrák megelőzési program részét képezi a szűrővizsgálat és a human papilloma vírusok elleni védőoltás – emlékeztetett dr. Krisztián Erika, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője. A méhnyakrák többnyire lassan fejlődik ki, egyre fokozódó súlyosságú elváltozásokat okozva, amelyek hosszú ideig nem okoznak tüneteket. Ezekből az állapotokból kezelés nélkül a környező szerveket roncsoló, a test más részein is megjelenő, életet fenyegető rákbetegség alakulhat ki. A panaszok és tünetek, amelyek mögött már súlyos elváltozások is lehetnek, jelentik a „jéghegy csúcsát”, amelyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak. A betegség azonban megfelelő vizsgáló módszerekkel már a korai szakaszban felfedezhető, és kezelhető.

A rendszeres méhnyakrák-szűrés életet menthet, lehetővé teszi a korai felismerést és gyógyítást. A nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával a méhnyak területéről sejtmintát, úgynevezett kenetet vesznek, melyet szakemberek értékelnek. A méhnyakrák-szűrés a leginkább veszélyeztetett korosztályra terjed ki. A 25-65 év közötti hölgyek esetében 3 évente javasolt.

Magyarországon 2014. óta vehető igénybe a human papilloma vírusok, illetve, ahogy rövidítve említik, a HPV elleni védőoltás. A vírus okozta fertőzés tünetmentesen zajlik. A vírus hosszú ideig is megmaradhat a szervezetben, de előfordulhat, hogy a fertőzés hónapok múltával a természetes immunvédekezés következtében gyógyul. Hosszú ideig fennálló fertőzések a méhnyak területén súlyosbodó elváltozásokat képesek okozni, elindulhat a rákképződés folyamata. Azt viszont nem lehet megmondani, kinél gyógyul meg, vagy áll fenn hosszú ideig a fertőzés, és okoz súlyos elváltozásokat.

A védőoltás a daganatképző tulajdonságuk alapján magas kockázati csoportba tartozó vírusfajták ellen nyújt védelmet. 2018-tól a humán papilloma vírus 9 típusa által okozott betegség elleni oltóanyaggal történik az oltás. A védőoltást a 12. életévüket betöltött, az általános iskola 7. osztályába járó leánygyermekek, iskolai kampányoltás keretében, szülői döntés alapján, térítésmentesen kaphatják. Örvendetes tény, hogy megyénkben a szülők több mint 80 %-a kérte a védőoltást, biztosítva leánygyermeke számára a megelőzés lehetőségét.

A HPV elleni védőoltásnak jelentős szerepe van a megelőzésben, a szűrővizsgálatok pedig komoly segítséget jelentenek a betegségek korai felismerésében és gyógyításában. Mindkettőre egyaránt szükség van – hangsúlyozta dr. Krisztián Erika népegészségügyi főosztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!