Kormányhivatal

2017.12.22. 06:00

Szerteágazóak a feladataik

A járási hivatal leghosszabb nevű főosztályához hat osztály tartozik. Az elnevezés egyben meghatározás is, mely érzékelteti a Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály sokrétű tevékenységét.

B.Kiss László

A járási hivatalok megerősítésével összefüggő átszervezés következtében január elsejétől a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala főosztályaként működik a Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály. A főosztályhoz tartozó, összesen 131 fővel működő hat osztályt dr. Szabó Alíz főosztályvezető az alábbiakban mutatta be.

A Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Osztály a főosztály egyetlen hatósága, melynek illetékességi területe 3 megyére terjed ki, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye területére. Az osztály mérésügyi és műszaki biztonsági területen végez munkát.

A mérésügyi szakterületen elsősorban a kötelező hitelesítésű mérőeszközök hitelesítését végzik, többek közt a székesfehérvári városi piacon, ahol az évente végzett kihelyezett hitelesítéssel az őstermelőkhöz viszik közelebb a hitelesítés lehetőségét, „a Hivatal házhoz megy” akció keretében – mondta el a főosztályvezető.

Az osztály a műszaki biztonsági szempontból veszélyes berendezésekkel és létesítményekkel kapcsolatos eljárásokban műszaki biztonsági hatóságként, a jogszabályban meghatározott, úgynevezett sajátos építményfajták esetében pedig építésügyi hatóságként jár el. Az osztály a Csíkvári út 15-17. szám alatt található.

A Fogyasztóvédelmi Osztály: az év elején történt, említett átalakulással egyidejű- leg országosan 197 járásban jelent meg a fogyasztóvédelmi elsőfokú hatósági feladatkör. Így a fogyasztók 2017. január 1-től panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak.

A Székesfehérvári Járási Hivatal, mint első fokú fogyasztóvédelmi hatóság a járás területére kiterjedő általános hatáskörében eljárva végzi feladatait. Mindezen felül, mint megyeszékhely szerinti járási hivatal megyei illetékességgel eljár egyes kiemeltebb ügykörökben is, például az e-kereskedelem vagy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés területével összefüggő feladatokban.

A megyeszékhely szerinti járási hivatalnál működik a fogyasztóvédelmi rezsipont is, amely tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak igényérvényesítési eszközökről – fogalmazott dr. Szabó Alíz. A Fogyasztóvédelmi Osztály ügyintézési helye változatlanul a Székesfehérvár, Piac tér 12- 14. szám alatt található.

dr. Szabó Alíz a főosztály vezetője aláírva (fotó: Koppán Viktor)

A Foglalkoztatási Osztályon, Székesfehérvár, Piac tér 10. szám alatt történik az álláskeresők nyilvántartásba vétele, továbbá például az álláskeresési járadék, nyugdíj előtti álláskeresési segély megállapítása, s itt zajlanak az uniós munkavállalókkal kapcsolatos eljárások is. Egy másik helyszínen, a Székesfehérvár, Távírda utca 4. alatt az osztály munkatársai a rehabilitációs ellátásban részesülő személyek munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítését, rehabilitációs tanácsadást, munkaközvetítést végeznek.

A Munkavédelmi és Munkaügyi Osztály két szakmai területen lát el ható- sági feladatokat. A munkavédelemi hatósági ellenőrzés alatt elsősorban a munkavállalók életének és testi épségének, egészségének védelmét szolgáló intézkedéseket kell érteni, valamint a balesetek bekövetkezésének elkerülését célzó megelőző intézkedéseket.

A munkaügyi hatósági ellenőrzés a munkavállalók garanciális jogainak érvényesülése érdekében a gazdálkodók működését ellenőrzi. Az ellenőrzés a foglalkoztatás teljes terjedelmét felöleli, a munkaviszony létesítésétől, a munkaidőre/pihenőidőre vonatkozó szabályok betartásán, a munkaidő-nyilvántartási kötelezettség teljesítésén, a szabadság kiadására vonatkozó szabályok betartásán át, a munkaviszony jogszerű megszüntetéséig bezáróan.

A munkavédelmi és munkaügyi szabályok között való eligazodást a szakügyintézők tanácsadással segítik a Székesfehérvár, Mátyás király krt. 6. szám alatt.

Az Útügyi Osztály a Sárkeresztúri út 9.szám alatt működik útügyi hatóságként, s ide tartozik a közúti járművezető-képzés és a vizsgáztatás is.

Gépjárművet vizsgáztatnak a Sárkeresztúri úton. (fotó: Pesti Tamás)

A Közlekedési Osztály (korábbi nevein KPM, Autó- felügyelet, Közlekedési Felügyelet, NKH) közlekedési hatósági ügyekben, mint első fokú hatóság, Fejér megye illetékességi területén látja el a közúti járművekkel, azok üzemben tartásával, a jármű- vezetőkkel, a közúti járműveket érintő járműfenntartó szolgáltatásokkal, vizsgáztatásokkal kapcsolatos igazgatási feladatokat, valamint az ezekhez kapcsolódó hatósági ellenőrzési feladatokat – tájékoztatott a járási hivatal fő- osztályvezetője. Az osztály a Székesfehérvár, Sárkeresztúri út. 12. szám alatt található épületben székelve látja el feladatait két területen. Ezek egyike a közúti járművek műszaki vizsgáztatásához kapcsolódik. Az osztály másik tevékenységi köre jellemzően a járművek és személyzetük forgalomban való részvételével kapcsolatos, az ahhoz szükséges hatósági feladatokat végzik itt – tűnt ki dr. Szabó Alíz főosztályvezető szavaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!