F. M. Kormányhivatal

2016.12.23. 13:34

Nemzeti Egységes Kártya (NEK) készítése

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer Bizottság elfogadta a NEK koncepcióját. A Bizottság munkájában és koncepció kidolgozásában részt vett valamennyi tárca, és a kártyarendszerrel kapcsolatban érintett szervezet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Nemzeti Közigazgatási Intézet, az Oktatási Hivatal, valamint a KEK KH.

A koncepció rögzíti a Nemzeti Egységes Kártyarendszer modelljének elvi alapjait, megfogalmazza a technikai és a szervezeti kereteket, valamint a folyamatok és a működés feltételeinek teljes körű szabályrendszerét.

Jelenleg nagyon sokféle, az állam által kibocsátott okmány, belépőkártya van forgalomban. A cél ezek számának csökkentése. Az állampolgárok így kevesebb igazolvánnyal rendelkeznének, egy-egy igazolvánnyal több helyen is azonosíthatnák magukat. Egyszerűbbé válik a mindennapi élet, és kevesebbet kell okmányokra költeni. Az egységes szabályozás és technikai alapok megteremtése hosszú távon állami szinten is jelentős költségcsökkenést eredményez.

Minden NEK rendszerben kibocsátott kártyát el kell látni a használója fényképével. Ez a személyhez kötött szolgáltatások igénybevevőjének hiteles fizikai azonosítását szolgálja.

A Nemzetközi Egységes Kártya készítését kormányablakban vagy okmányirodában lehet kérni, felveszik az adatokat, fotó készül az igénylőről, és bekerül a központi adatbázisba.

A szolgáltatás igénybevételéhez a jogosultnak be kell mutatnia lakcímkártyáját, érvényes személyazonosító okmányát (személyazonosító igazolvány vagy útlevél, vagy vezetői engedély).

Az ügyintézés egyébként az igénylő számára ingyenes.

Az eljárás részeként a jogosult egy úgynevezett NEK adatlapot kap az ügyintézőtől, melyen a nyilvántartásban szereplő adatok, a fénykép és 12 éven felüli jogosult esetében az aláírás szerepel.

Ennek az adatlapnak része a 16 karakterből álló NEK azonosító, amely a diákigazolvány igénylési folyamatban kap szerepet, ezért az adatlap megőrzésére a jogosultnak fokozottan ügyelnie kell. Amennyiben a NEK azonosító elveszik, az adatlapról másolat igényelhető az ügyintézés helyén, vagy új adat felvétel kérhető.

Az elkészült NEK adatlapot minden esetben az igazolvány igénylésének helyén (pl. oktatási intézményben, munkáltatónál stb.) le kell adni, mivel az igazolványigénylést az adott szerv tudja rögzíteni és megküldeni az illetékes hivatalnak.

Az e-szig és a NEK adatlap kormányablakos, illetve okmányirodai ügyintézéséhez lehet előre időpontot foglalni a 1818-as számon a kormányzati ügyfélvonalon, az adott kormányablakban, okmányirodában személyesen, vagy telefonon az elérhetőségeken.

 

A NEK leggyakrabban használt fajtái:
Diák igazolvány
Pedagógus igazolvány
Utazási kedvezményeket biztosító igazolvány

A NEK előnyei:
Országszerte megközelítőleg ezer diákigazolvány-elfogadóhely nyújt kedvezményeket a diákkártyával rendelkezők számára. A kedvezmények mértéke 5 százaléktól akár 30 százalékig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!