helyi iparűzési adó

2020.11.19. 16:24

Nyílt vita alakult ki a kamarai ötlet körül

A Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kkv-szektor iparűzési adójának elengedésére tenne javaslatot, azonban a döntés elfogadása az önkormányzatokra és a magánszemélyekre is hatással lenne. A felvetésre Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán reflektált.

Héjj Vivien

„Az iparűzési adó elengedésére és az önkormányzati hatáskörbe tartozó többi adónem befagyasztására tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara” – olvashatóak a Magyar Nemzet hasábjain Parragh László szavai. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a könnyítés a teljes kis- és középvállalkozói szektorra érvényes lenne 2020-ban és 2021-ben is.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha Székesfehérvárt vesszük alapul, akkor elmondható: a város adóbevételeinek jelentős százalékát az iparűzési adó teszi ki. Ez az, ami többek között hozzájárul ahhoz, hogy a város stabil és biztonságos működése fenntartható legyen. Példának okáért, 2019. évi költségvetésében Székesfehérvár 25 milliárd forintos saját bevétellel számolt, melyből 19 milliárdot az iparűzési adó tett ki.

Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán kifejtette, a döntés letarolná a hazai önkormányzati szektort. Az iparűzési adó felfüggesztése teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna gyakorlatilag az összes magyar polgárnak, de a fehérváriaknak biztosan.

– Mert az biztos, hogy a vállalkozásokon és azok munkavállalóin nem fog segíteni, ha a települések bezárják a bölcsődéket, óvodákat, színházakat, leállítják az autóbuszokat, megszűnik a helyi közösségi közlekedés, befagynak a helyi vállalkozóknak is munkát adó lokális fejlesztések, felújítások, nem szedik a szemetet, nem rendezik a közterületeket – részletezte véleményét Cser-Palkovics András.

A bejegyzéshez több mint száz hozzászólás érkezett, melyekből kiderül, a többség egyetért a polgármester szavaival, és sokan remélik, hogy a fent leírt kritikus sorok a döntéshozókhoz is eljutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!