Kézilabda

2012.12.12. 16:40

Remek premierrel mutatkozott be az újonc

Újvidék - A magyar női kézilabda válogatott Románia legyőzésével bejutott a Eb elődöntőjébe. Először játszott hivatalos válogatott találkozót Triscsuk Krisztina, az FKC átlövője, aki történelmet írt.

Az Európa-bajnokság keddi eredményei a középdöntő első csoportjában: Csehország-Franciaország 22-24, Norvégia-Svédország 28-25, Szerbia-Dánia 29-26. A csoport állása: 1. Norvégia 8 pont, 2. Szerbia 5, 3. Dánia 4, 4. Franciaország 4, 5. Svédország 3, 6. Csehország 0. A csütörtöki program: Csehország Svédország (16.10), Szerbia-Franciaország (18.10), Norvégia-Dánia (20.10). Az, hogy az elődöntőben ki lesz az ellenfelünk, a mai mérkőzések után dől majd el. 






Triscsuk Krisztina (középen) teljesítményével Karl Erik Böhn szövetségi kapitány nagyon elégedett volt (Fotó: Kovács István)

Hat éve várt arra a pillanatra Triscsuk Krisztina, a Fehérvár KC immár magyar válogatott kézilabdázója, amit kedden este, a románok elleni Európa-bajnoki mérkőzésen átélt. Hiszen most debütált hivatalosan - egy nyári, németországi tornán már magára öltötte a piros-fehér-zöld mezt, de akkor klubcsapatokkal játszottak - nemzeti csapatunkban. Kriszta ezzel történelmet írt, hiszen ahogy azt Éliás Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség versenyigazgatója elmondta: a sportág magyarországi történetében először fordul elő - a női-,  és férfi szakágat is beleértve - hogy valaki egy világeseményen játssza le az  első hivatalos mérkőzését a válogatottban. 

- Milyen érzés volt?

- Nagyon jó, fantasztikus érzés volt pályára lépni a válogatott színeiben - felelte Triscsuk Krisztina. - Nagyon boldog voltam, és élveztem a játék minden percét. Megpróbáltam végig koncentrálni a mérkőzésen, és menet közben olvasni a játékot Annyira a hatása alatt voltam, hogy csak hajnali fél ötkor tudtam elaludni. A románok elleni mérkőzés járt végig az eszemben.

 

 

 

 



- Védekező feladatot látott el, de gólt is szerzett, erre miként emlékszik vissza?

- Megszereztük a labdát, s én rohantam volna a kispadhoz, de Szucsánszki rám kiabált, hogy maradjak fent támadni. Szót fogadtam, s amikor megkaptam labdát, bevágtam a kapuba, s természetesen nagyon megörültem a gólnak. 

- A szövetségi kapitány mit mondott a meccs után?

- Ő is nagyon boldog volt, hogy úgy tudtam segíteni a válogatottnak, ahogy azt előzetesen ő is elgondolta. 

- A korábban sérült lába bírta a terhelést?

- Hála Istennek igen, köszönhetően a válogatott mellett dolgozó stábnak. Nagyon odafigyelnek rám, de mindenkire egyformán. 

- Csütörtökön tétnélküli meccs az oroszok ellen...

- Nyerni fogunk, ebben biztos vagyok, a szívem is ezt mondja. Ám az biztos, hogy számomra egy kissé furcsa lesz, hiszen Oroszországban születtem, s erre büszke vagyok. Ám Magyarország az otthonom, így a mérkőzés előtt a Magyar Himnuszt éneklem én is, amit kívülről tudok, ebben sokat segítettek a lányok.

 



Balról Triscsuk Krisztina, jobbról Szucsánszki Zita a magyar-román meccs után (Fotó: Kovács István)


A siker, az elődöntőbe jutás másik fehérvári főszereplője az a Siti Bea, aki Karl Erik Böhn szövetségi kapitány segítője a válogatottnál. 

- Hogy élték meg a kispadon a sikert?

- Nagy örömmel és büszkeséggel, de ekkora különbségre azért nem számítottunk - mondta Siti. - A Montenegrótól elszenvedett vereség után, miként tudtak így feltámadni? - A pozitív gondolkodás, a hit, és az a kulcsa ennek, hogy egymásnak adtuk az erőt. A meccs után mindent, ami negatív dolog, és érzés volt a lányokban  fáznak a szállodában, hogy nem jó a kaja, a sérüléstől való félelem, Tomori hiánya a románok ellen , felírtuk egy-egy papírra, majd közösen felolvastuk, s aztán nem elméletben, hanem a gyakorlatban kidobtuk a kukába.  

- Kriszta játéka?

- Hihetetlen, hogy közel két hónapig nem volt a pályán, aztán ilyen teljesítménnyel, kiváló védekezéssel rukkolt elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!