Kert

2016.10.26. 15:35

Barnuló örökzöldek - józan ész kell

Egyre több helyen látni barnuló, rozsdaszínűvé vált tujákat, borókákat. A szakemberek szerint nincs tuja-járvány.

A bajt az okozza, hogy a mi éghajlatunkat különben sem kedvelő növényeknek az eddiginél kedvezőtlenebb körülményeket teremtenek a klímaváltozás miatt átalakuló időjárási viszonyok és az annak következtében megszaporodott kórokozók és kártevők.

- Az utóbbi években csökkent az érdeklődés a tuják, borókák iránt, nyilván azért, mert nehéz védekezni a betegségeik és kártevőik ellen - mondja Salamonné Bartos Éva, az egyik székesfehérvári kertészet szakembere.

S, hogy mi az oka a tuják, borókák és egyes fenyőfélék megbetegedésének, pusztulásának? Vétek Gábor, a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének adjunktusa szerint alapból az, hogy ezek az örökzöldek az ország nagy részén nem érzik jól magukat. Nem szeretik a melegedő éghajlatot és a száraz, meszes talajt. S mivel nem optimálisak számukra a körülmények, senyvednek, legyengülnek, s könnyen áldozatul esnek a betegségeknek és a kártevőknek. Mint például az a boróka-tarka díszbogár, amely a mediterrán vidékekről érkezett hozzánk. Az első smaragdzöld, fekete foltos egyedeket 1999-ben fedezték fel a barcsi ősborókásban, de mostanra már egyes budapesti kerületekben is megjelent. A pusztítást a több évig természetvédelmi oltalom alatt álló bogár lárvája végzi, befúrja magát a kéreg alá, s elrágja a fa teljes vízszállító rendszerét. Mivel a kéreg alatt pusztít, vegyszerekkel szinte lehetetlen védekezni ellene.

A megbarnult ágakat le kell vágni, de ha már az egész fa megfertőződött, nincs más hátra, mint a fűrész

A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a pikkelylevelű örökzöldeket károsító betegségek és kártevők elleni védekezést már a díszfa telepítését megelőzően el kell kezdeni annak mérlegelésével, hogy a kiválasztott fa igényeinek megfelelnek-e a talaj-és klímaviszonyok. A kertészetben nem csak a kiválasztott fácskát kell alaposan szemügyre venni, hanem földlabdájának az állapotát is.

S mi a teendő, ha a rendszeresen adagolt tápanyag és öntözés ellenére is bebarnult, rozsdaszínűvé vált a tujánk? A legcélravezetőbb, ha szakemberrel megnézetjük, s annak tanácsai alapján járunk el. A barna, száraz ágakat pedig rendszeresen le kell vágni, s ha van rá mód, elégetni, s érdemes a beteg, megfertőződött fa alatt egy centiméter vastagságban a földet is kicserélni. Ha pedig az örökzöld nagy része már bebarnult , s egyre nő a fertőzött rész aránya, nincs más hátra, a többi fa egészsége érdekében be kell vetni a fűrészt - tudtuk meg a szakembertől.

Imrei Zoltán, a MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa szerint a fertőzések és kártevők megjelenési esélyeinek csökkentése végett józan ítélőképességre van szükség a dísznövények telepítésénél. Arra, hogy az adottságoknak megfelelő, lehetőleg őshonos fákat telepítsünk, mert azok ellenállóbbak a kórokozók és kártevők, valamint az időjárás okozta stressznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!