Kert

2017.03.10. 12:25

Márciusban beindul a természet - Ehető és gyógynövényeket gyűjtöttünk szakértővel

Székesfehérvár-Velence – A márciusi erdő már tartogat igazi kincseket és meglepetéseket Fejér megyében is. Frissen szedett, földillatú növényeket hozott beszélgetésünkre Lencsés Rita fitoterapeuta, aki elárulta, melyik zöld kincs mire jó.

S. Töttő Rita

Kosárnyi növény az asztalon, közte az általam is ismert csipkebogyó, ibolya és tyúkhúr, a többi azonban azonosításra vár. Lencsés Rita fitoterapeuta hozta őket, reggeli erdei portyáján szerezte őket. Mind ehető és gyógyhatású növény. A természet ugyanis beindult

– Azért hoztam csipkebogyót, mert még van belőle és most már biztos, hogy puha és így sokkal könnyebb teát készíteni belőle. Fontos, hogy ne főzzük, hanem hidegáztatással használjuk, hogy a benne lévő C-vitamint kivonhassuk belőle. Ám ha az ásványi anyagaihoz is szeretnénk hozzájutni, akkor viszont főzni kell – árulja el Rita a csipkebogyó titkait. Tavasszal beindul a természet, ilyenkor bújnak elő az ehető növények is.

– Ezért is hoztam például salátaboglárkát, amit azonban nehéz felismerni. Levele alapján lehet legkönnyebben megkülönböztetni a többi növénytől, például a gólyahírtől. A salátaboglárkának kicsit cakkosabb és kevésbé fényes a levele – mutatja Rita a kicsi levelet, amit ilyenkor, amikor még nem virágzik, érdemes salátában használni. A levelekben ugyanis akkor van a legtöbb vitamin és ásványi anyag, amikor a virág még nem jelenik meg, ugyanis az elszívja a levél elől a fontos tápanyagokat. Ráadásul virágzás után már nem szabad fogyasztani, mert némi méreganyag is felszabadul a levelekben.

A zamatos turbolya is elkezdett nőni, amit viszont a petrezselyemmel és gólyaorr félékkel lehet összetéveszteni. Ennek nagyon finom, ánizsos íze van, legfőképp a szárában, s mutatja is a gyógynövény szakértő a medvecukros aromát, amit még a laikus is érez. Ezt is most érdemes leszedni, mert ahogy melegszik az idő, úgy kezd el virágozni. – Ha nincs meg az ánizsos aroma a szárában, akkor az nem az, ne szedjük le! – hangsúlyozza a szakember.

A következő szerzemény a gyermekláncfű: – Ne tévesszük össze a kutyatejjel, az ugyanis teljesen más növény! Ráadásul a kutyatejnek is van tejnedve, ám az mérgező! – mondja Rita, aki segít a különbségtételben is: – A gyermekláncfű könnyen felismerhető, amíg még nincs virága, mert virágzáskor már összekeverhető a hölgymállal, oroszlánfoggal vagy a zörgőfüvekkel. Megkülönböztetni úgy lehet tőlük, hogy amikor megtörjük a szárát, a gyermekláncfűé csöves, üreges, míg a többinek tömött szára van.

Megtudjuk, hogy friss salátába szokták tenni, és nem mellesleg nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Ilyenkor ráadásul még nem keserű, ám amikor virágzik, akkor már igen. – Ezért nem szokták szeretni, pedig épp a keserű anyag miatt emésztésjavító hatású. A pitypangnak is nevezett növénynek egyébként a gyökerét is lehet még gyűjteni, akár méregtelenítésre, akár cukorbetegek teakeverékébe is jó, mert inulint tartalmaz, ami segíti a hasnyálmirigy helyes működését – mondja gyógynövény szakértő.

Hamarosan megjelenik a tyúkhúr is, amiből már elcsípett párat a fitoterapeuta. Sokan bosszankodnak e növényke miatt, mert gazként elsőként jelenik meg a veteményesben.

Viszont, mint kiderült, friss hajtásai salátában használhatóak. Ráadásul kifejezetten jó magas koleszterinszintre, magas nyáktartalma miatt pedig jó has- és vizelethajtó hatású. De mindez csak frissen érvényesül – szárítva, teaként veszít hatóanyagaiból. Majd pedig Rita felemeli a lila kisvirágot, a tavasz egyik nagy hírnökét:

– Hoztam ibolyát is, ami gyógynövény és ehető. Gyökerét is gyűjtik, amiből köptető hatású szirup készíthető. Virágát kandírozva szokták ételekhez adni, sőt afrodiziákumként is funkcionál.

De tartogat még számos kincset a természet, érdemes elindulni és megkeresni őket. De ne feledjük: szakértelem nélkül ne próbálkozzunk!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!