Kert

2016.02.04. 10:18

A klíma változik, a kertészkedés marad

Bicske – Baladik Sándorné a magokat válogatja, s már tervez. A Legszebb konyhakertek verseny országos első helyezettje a hetvenedik születésnapja után sem pihen.

Zsohár Melinda

A bicskei házából áprilisban kiköltözik a Babos hegyi kis rezidenciájára Baladik Sándorné, s novemberig csak mutatóba látogat haza. Paradicsomi állapotokat varázsol a szőlőhegyi terciára! A neves Bicskei Kertbarát Kör tagjaként többször elismerték igényességét, ami a gyermekkorból eredeztethető. A somogyi Csákányban nevelkedett Teréz földműves famíliából származik, fivére leventeként elesett a háborúban, ő elkerült otthonról, Budaörsön dolgozott egy kosárfonó szövetkezetben. Kolléganője hívta meg 1964-ben a bicskei búcsúba, leendő férjével ott ismerkedett meg, ősszel megesküdtek. Egy fiuk, egy lányuk született, de párja sajnos huszonkét éve meghalt. Az özvegy magában is folytatja a kertművelést, mert öröme, szenvedélye végignézni, s végigmunkálkodni az ajándékozó föld mindennapjait.

Az 1970-es években virágzott a hobbi-és kiskertek művelése a városi, iparban dolgozó embereknél. Többnyire vidéki gyökereik miatt vágytak hétvégén a zöldbe, s a zöldség- gyümölcsellátás sem olyan volt, mint manapság. A mai kertészkedők viszont az egészséges ételek miatt voksolnak a saját termesztésű alapanyagok mellett, mert a korlátlan bőség ára a vegyszerek, műtrágyák és tartósítószerek dömpingje. Teréz semmit nem vásárol üzletben, mindent megtermel annyit, ami neki, s a szűk családnak elegendő. S tudja, mit eszik!

Baladik Sándorné bicskei lakos a baboshegyen díjnyertes Fotó: a szerző

A mai magokkal elégedetlen, ezt az illetékesek figyelmébe ajánlja, sokat kísérletezik, melyik forgalmazó a megbízhatóbb. A szőlőt 1971-ben vették, mellé a másik darabot négy év múlva, a százéves vén körtefa, s a vadbarack ma is terem, a guggolós szőlőt kordonosra váltották. Az országos díjat vegyes kategóriában nyerte el, s valóban minden megtalálható Teréz baboshegyi kertjében. Többféle bab, sárgarépa és zöldséggyökér, szakaszosan érő borsófajták, számos paradicsomféle, paprikák, s a különlegességnek számító patiszon, kelbimbó, egyebek. A virágok a legváratlanabb helyeken bukkannak elő - ki mondta, hogy nem illatozhat a petrezselyem mellett a dália? Bab mellett a rózsa? Rengeteg befőttet készít, egyik specialitása az édes tökbefőtt ananásszal.

Megtanulta a szőlőművelést, borkezelést, borfejtést. Nem palántál, mindent magról vet, s ritkítja a sűrű sorokat. Az átalakított présházban teljes komfort, nyáron az alváson kívül minden idejét kinn tölti. A szép kertnek ez a titka: a szeretet és nem sajnált idő. A klímaváltozás számára azt jelenti, hogy nagyon korán kell elvetni a magokat, január végén, február elején, amint felenged a fagy.

A föld, a termények, a virágok, a jó levegő és a nyugalom mellett mással is megajándékozta a Baboshegy Terézt. Nagyszerű és egymást segítő baráti kör tölti a nyarat derűs szomszédságban, idősebbek alkotják ezt a fiatalos és tevékeny társaságot. A jó levegő, a mozgás és a földművelés receptre is felírható patikaszer. Megülik a születés- és névnapokat, egymást követik a vacsorák, szalonnasütések a szabadban. Teréz hetvenedik születésnapját ajándékokkal, tortával, tánccal, zenével tartották meg a kisváros patinás éttermében. A szőlőhegyiek alig várják, hogy megszólaljanak a madarak, készítik a kerti szerszámokat, kisgépeket. Az országos első helyezett Teréz minden tavasszal újra a csupasz földet kezdi megmunkálni. Ez a legszebb ebben a teremtő alkotásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!