Kert

2017.07.31. 20:16

Szíverősítő kanalas orvosság a csodás fekete szederből

A hőségtől ájult bokrokat látva beletörődtem, hogy az idén sem dúskálok majd a fekete szederben.

Fincza Zsuzsa

Három évvel ezelőtt az volt a baj, hogy éréskor sokat esett az eső és keveset sütött a nap. Tavaly, tavalyelőtt fordult a kocka, s az aszályban hiába öntöztem, a kíméletlen napsütésben már éretlenül megaszalódtak a bogyók. Az idén, belátva, hogy minden hiábavaló, a gyümölcsösben már csak a szomjan halást megelőzendő osztogattam a vizet.

A hét végén aztán el is akadt a szavam a meglepetéstől, és boldogan ügettem vissza a házba egy gyümölcsszedő csöbörért, a bokrok ugyanis, mint a régi szép időkben, telítve voltak érett, duzzadó szederszemekkel. Nagy az öröm, hiszen a fekete szeder az egyik legértékesebb bogyós. Beleértve a pagonyok és erdőszélek hamvas gyümölcsöt érlelő földönfutó, és az áthatolhatatlan tüskés bozóttá fajuló rakoncátlan fajtákat is.

Szerencsére az amerikai nemesítőknek sikerült a vad növényt emberkézhez szelídíteni, előállítottak egy tüske nélküli változatot, így nem kell, hogy vérünket hullajtsuk szederszüret közben. Nem mintha nem érné meg, hiszen már Hippokratész is említést tesz a gyógyhatásáról. Az ókori görögök és a rómaiak számtalan betegség, közöttük a köszvény, a fekély, a fogínyvérzés és más gyulladásos kór gyógyítására használták. A középkori londoni patikáriusok a szederből készült bort anno szíverősítő kanalas orvosságként írták fel, a főzetével pedig emberek és állatok fekélyét kezelték.

Tudományos kutatásokkal igazolták, minél sötétebb színű egy gyümölcs, annál nagyobb az antioxidáns-tartalma. A fekete szedernél nehéz sötétebb gyümölcsöt elképzelni   Fotó: A szerző

El kell ismerni, a fekete szeder az egyik legszélesebb rokonsággal bíró gyümölcs, Európában legalább 2000 fajtája él, s szinte valamennyi gyógynövény. Bővelkednek oldható és oldhatatlan rostokban, amelyek elengedhetetlenek az emésztőrendszer optimális működéséhez. C-vitamin-gazdagságuk erősíti szervezetünk ellenálló képességét a fertőző betegségekkel, köztük a bélgyulladással és az ízületi nyavalyákkal szemben. A fekete szeder legendásan gazdag az A-, B-, E- és K-vitaminban is.

Az E-vitamin a bőr kötőszövetének megfelelő víz- és zsírtartalmáért felelős, segít a ráncok kialakulásának késleltetésében, a C-vitamin pedig rugalmasabbá és feszesebbé teszi a bőrt. Savanykás gyümölcsünk bőséges lutein-készletével védi a szemünket a káros UV-sugaraktól, az antocianozid- és vitamintartalma javítja a látást, csökkenti a szembetegségek kockázatát. A szederben található sok K-vitamin segíti a véralvadást, ugyanakkor gátolja a vérrögképződést, támogatja a sebgyógyulást és fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében.

Az aprócska gyümölcs rendkívül gazdag antioxidánsokban, a fenolsavak, a flavonoidok és a flavonolok segítik a szervezetet a szabadgyökök elleni közdelemben. Az antioxidáns hatásnak köszönhetően a szeder rendszeres fogyasztása számos életveszélyes betegség kockázatát csökkenti.

A polifenolok hatásosan védik az agyat az öregedéssel járó folyamatoktól, amelyek demenciához vagy Alzheimer-kórhoz vezethetnek, a tudósok azt is bebizonyították, hogy a rendszeres szedrezés - akár szörp vagy dzsem formájában is - segít a szellemi frissesség megőrzésében.

Különböző vizsgálatok kimutatták, a feketeszederből a vizeletünkbe nagy mennyiségű antocián molekulák kerülnek, amelyek védelmezik a húgyutakat a káros szabadgyöktermelő folyamatoktól, megelőzik, illetve gyógyítják a húgyúti fertőzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!