Jobb a tűztől tartani!

2019.08.02. 07:45

Újabb tűzmegelőző bemutatókra készülnek Fehérváron

Minden nagy baj kis bajból fakad; otthonaink elektromos berendezéseinek zárlatosodása is veszélyt rejthet, de a konyhai gáztűzhelyen lévő zsiradék is begyulladhat.

Majer Tamás

Tudnunk kell, hogy mit tegyünk tűz esetén, vagy ha éppen menekülni kell Fotó: Fehér Gábor

A Fehérvári Tűzoltó Egyesület és az Alba Tűzőrség, illetve Székesfehérvár önkormányzata részéről Viza Attila, a közbiztonsággal kapcsolatos feladatok tanácsnoka együttműködése révén eddig két interaktív tűzmegelőzési, tűzvédelmi bemutatót tartott a nyáron az említett két tűzre járó csapat a Palotavárosban. Elsősorban a lakástüzekre fókuszáltak. Viza Attila éppen a rendkívül sűrűn lakott, tízemeletes panelekkel teli Palotaváros északi részének önkormányzati képviselője.

Koppán Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke lapunk kérdésére elmondta, augusztusban újabb két bemutatót szeretnének tartani. A továbbiakban pedig más városrészekbe is elvinnék a veszélyre felhívó, valódi tüzeket gyújtó prezentációjukat.

Viza Attilával, illetve Koppán Viktorral beszélgetve ugyanazt a gondolatot kaptuk el többször is: bár senkit nem kívánnak ijesztgetni a bemutatókkal, mégis fontos ráébreszteni az embereket, igenis veszélyt hordozhatnak még a mindennapi tárgyaink is.

Tudnunk kell, hogy mit tegyünk tűz esetén, vagy ha éppen menekülni kell Fotó: Fehér Gábor

Nem szabad, hogy hamis biztonság­érzetbe süppedjünk! Jó, ha van otthon porral oltó készülék, füstérzékelő, akár tűzoltó takaró. S tudnunk kell, hogy mit tegyünk tűz esetén, vagy ha éppen menekülni kell. Fontos például, ha elhagyjuk a lakást, de még módunkban áll, csukjuk be az ablakokat és a bejárati ajtókat, hadd fogyjon el a tűz oxigénje. Panelházban akár felfelé is érdemes menekülni, ha egy alsóbb szinten tombol a tűz, terjed a füst.

A tűzmegelőzési bemutatók alkalmával kérdőíveket is körbeadnak. A beérkező válaszokat kiértékelve megismerhetik az emberek tűzzel kapcsolatot tudását, hiányosságait. Ez segítségként szolgál a jövőben elkészülő tájékoztató anyagok tartalma felől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában