A gyermek kómában fekszik

2019.07.02. 16:30

Rottweiler-támadás Csókakőn: így látja a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér megyei elnöke

Az igazságügyi szakértő szerint egy rottweiler tartása esetében az egyik legnagyobb hiba, amit a gazda elkövethet, hogy elfogadja az állatot dominánsnak.

S. Töttő Rita

A csókakői utca, ahol az incidens történt Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amint arról korábban beszámoltunk, rottweiler támadott meg egy 2 éves kislányt Csókakőn hétfő este. Az állat nem kegyelmezett, a gyermek életéért egész éjjel küzdöttek az orvosok. Elkerülhető lehetett volna a baj?

A kutyát azóta el is vitték megfigyelésre, a a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pedig gondatlanságból elkövetett életveszélyes sérülést okozó testi sértés vétsége miatt indított büntetőeljárást. Az eljárás pedig innentől kezdve a szokásos, de erről Lorászkó Gábort, a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér megyei elnökét, igazságügyi állatorvos szakértőt kérdeztük, aki maga is számos hasonló ügyben járt már el. Ezúttal nem érintett, így csak általánosságban kérdezhettük. A kérdést, ami elsőként mindenkiben felmerül, most fel kell tenni: miért kell egyáltalán rottweilert tartani? Valóban olyan veszélyes, mint amilyennek látszik s amilyen a híre?

A csókakői utca, ahol az incidens történt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

- Harminc éves tapasztalatom az, hogy a legkevésbé jól kezelhető kutya ugyan nem a rottweiler – mert számos kistestűt sokkal rosszabbul kezelnek -, de annak nincs következménye. A következménnyel járó kutyák közül, véleményem szerint kiemelkedő a rottweiler. Ezt követi a németjuhász és keverékei és a kaukázusi juhászkutya, amelyeknél a harapásveszély fokozottan fennáll. Én azt látom, hogy a rottweiler azért más, mint a többi, mert a gazdái teljesen félreismeri. Persze nyilván majd jelentkezik olyan, aki meg nem így gondolja... De én azt látom, hogy a rendelőben, amikor egy kutyát meg kell fogni a gazdájának egy vizsgálathoz, akkor jellemzően a rottweilerek gazdái félnek. Ez nem egy átlagos keménységű kutya, akkor sem, ha cukimuki képeken, videókon látjuk a kivételt, amikor a kisgyermekekkel játszadoznak, ölelkeznek – fogalmazott a szakember, aki úgy véli, az elmúlt száz év tenyésztése mindenféle céltudatosságot nélkülöz, egyetlen fajta kivételével egyiket sem szelektálják arra, hogyan viselkedik az emberrel. – Egy rottweiler tartása esetében az egyik legnagyobb hiba, amit a gazda elkövethet, hogy elfogadja az állatot dominánsnak.

Ez nem egy átlagos keménységű kutya, akkor sem, ha cukimuki képeken, videókon látjuk a kivételt
Fotó: Shutterstock

S hogy mégis mit lehetett volna tenni?

S hogy mégis mit lehetett volna tenni? Az igazságügyi szakértő szerint hiába ütik egy rottweiler hátát, mellkasát, fejét, az olyan, mintha betont vernének. A gyenge pontja a hátsó lába, arra kell ilyenkor mérni szemből egy hatalmas ütést, máris befejeződik a küzdelem. Persze nagyon nehéz, szinte lehetetlen ilyen helyzetekben ép ésszel cselekedni, a sokk, a félelem és a küzdelem mindenki felett eluralkodik. A csókakői esetben is hiába feszítették a kutya száját, ütlegelték – egy rottweiler, ha megszállja az ördög, nem érez fájdalmat.

A következő lépés az, hogy szakértői vizsgálat alá vonják az ebet, s ha megállapítják, hogy veszélyes, akkor különböző lehetőségek vannak. Ha egyáltalán engedélyezi a hatóság a tartását – és nem kell elaltatni -, akkor szigorú feltételek mellett lehet csak tovább tartani – ivartalanítás, képzés, folyamatos bezárás lehet a minimum feltétel, amelyet rendszeresen ellenőriznek a hatóság szakemberei. A gyermek édesapja elcsukló hangon beszélt, valószínűleg azóta is reménytelve ül a kórházban gyermeke és felesége mellett. A kutya gazdája – akit szintén nagyon megviseltek a történtek -, amikor hívtuk az apát, még nem kereste fel a családot. De mit is mondhatna, fogalmazott az apa. Ez már megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!