beláthatatlan következményekkel járhat

2018.12.05. 16:42

Fehérvári színészekkel készült prevenciós kisfilm a vezetés közbeni mobilozás ellen

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. december 5-én délután sajtótájékoztató keretében mutatta be saját készítésű baleset-megelőzési kisfilmjét, amely a mobiltelefon vezetés közbeni használatának veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Szanyi-Nagy Judit, police.hu

A megyében – annak centrális elhelyezkedése miatt – nagy a forgalom, s így nagyobb a balesetek lehetősége is. Balra Tűzkő Sándor és Závodszky Noémi, a kisfilm főszereplői

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen részt vett dr. Varga Péter r. dandártábornok, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Kaposvári Károly r. alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, továbbá Závodszky Noémi és Tűzkő Sándor színművészek, a videó főszereplői is – írja a police.hu

Ha itt elmesélem, hogy évekkel ezelőtt egyszer-kétszer autózás előtt sört fogyasztottam, és még mobiloztam is, az vallomásnak számít? – fordult a rendőrök felé Tűzkő Sándor színművész.

A megmosolyogtató kérdéssel Tűzkő valójában a kisfilm láttán kialakult feszültséget igyekezett feloldani. Arról a kisfilmről van szó, melyet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai forgattak prevenciós jelleggel, Ne mobilozzon vezetés közben! címmel. – Számtalan közúti baleset történik figyelmetlenség miatt. Ennek egyik oka a mobiltelefon – reflektált a látottakra Kaposvári Károly rendőr alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője. Hozzátette: e területen kiemelt szerepet kap a közlekedés, ahol mindig van mit javítani.

A megyében – annak centrális elhelyezkedése miatt – nagy a forgalom,
s így nagyobb a balesetek lehetősége is. Balra Tűzkő Sándor
és Závodszky Noémi, a kisfilm főszereplői
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

A biztonságot hatósági eljárásokkal (ellenőrzésekkel) és preventív megmozdulásokkal (programokkal, előadásokkal) igyekeznek biztosítani. Így készült el a mostani, már régóta tervezett kisfilm is. „A gyerekek kipróbálták a trambulint” – örömködik a filmben Závodszky Noémi színművész, majd a telefont – kérésre – odamutatja a párját játszó, autót vezető Tűzkő Sándornak. Az ezt követő képsorok megrázóak, különösen annak fényében, hogy az ott bemutatott autó is egy korábbi baleset emlékeit hordozza. A megyeiséget a 62-es számú főúton idén felavatott Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhely megidézése erősíti. S mint elhangzott: a Vörösmarty Színház művészei egy percig sem gondolkodtak a szerep elvállalásán, hiszen mindketten hisznek a megelőzésben. – Nem biztos, hogy kapsz egy új esélyt az életre – emelik ki a filmben –, másoktól se vedd el!

Az autóvezetés már önmagában is egy rendkívüli koncentrációt igénylő tevékenység, amely mellett komoly veszélyforrásként jelentkezik a közlekedés közbeni mobilhasználat. A telefonálók reakcióideje jelentősen hosszabb lehet, a figyelmük pedig vitathatatlanul megoszlik, sőt esetenként teljesen elvonódik.

A KRESZ rendelkezései alapján a kézben tartott mobiltelefon használata sem a gépjárművezetők, sem a kerékpárosok számára nem megengedett, ennek ellenére gyakran tapasztalható szabálytalanság nemcsak a fiatalok körében, hanem valamennyi korosztálynál.

Fotó: police.hu

 

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is kéri a gépkocsivezetőket, hogy tartsák be az előírásokat, ne sodorják veszélybe magukat és a közlekedés többi résztvevőjét!

Ne feledjék, mindannyiunk közös érdeke, hogy kevesebben sérüljenek meg vagy veszítsék életüket az utakon.

… hogy mindenki hazaérjen!

Fotó: police.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában