Életet mentett az érzékelő

2020.02.06. 15:00

Folyamatosan emelkedő szén-monoxid értéket mértek a sárbogárdi hivatásos tűzoltók

Gázfűtéses családi házban jelzett a szén-monoxid-érzékelő február 5-én este Simontornyán.

Katasztrófavédelem

Tűzoltók országos versenyének ad helyet Fehérvár Fotó: archív

A körülbelül negyven négyzetméteres lakóház szobájában a gázkonvektor működése közben riasztott a készülék. A lakók a tűzoltók kiékezésére átszellőztették az épületet.

Az ablakok becsukása után a sárbogárdi hivatásos és a simontornyai önkéntes tűzoltók a konvektor felett folyamatosan emelkedő szén-monoxid értéket mértek.

A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. A szén-monoxid-érzékelő vészjelzésének köszönhetően személyi sérülés nem történt – tájékoztat Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

A szén-monoxid-mérgezés egyszerűen megelőzhető! Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse szakemberrel gázüzemű fűtőberendezését (kazán, átfolyós vízmelegítő, konvektor, bojler). Vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprői szolgáltatást. Figyeljenek a kémények állapotára. Szilárd tüzelés során (vegyes tüzelésű kazán, kályha, kandalló, cserépkályha) háztartási hulladékot, műanyagot, lakkozott és festett fát ne égessenek a fűtőberendezésben.

Nyílt égésterű, gázüzemű- és szilárd tüzelésű berendezések esetén egyaránt gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőztetéséről, a levegő-utánpótlásról. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz (például a gázkazán, és a kéményes konvektor, a cserépkályha és a kandalló) elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Mivel egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, a megelőzés részeként tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni.

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:

https://katasztrofavedelem.hu///application/uploads/documents/2020-01/68193.pdf

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!