Kápolnásnyék

2016.11.13. 17:30

167,5 kilót nyom fekve, de nem csak ezért erős a pettendi erőemelő

Kápolnásnyék, Pettend - Világcsúcs, Európa-csúcs és számtalan első helyezés: ez a versenyzéssel töltött év mérlege. Hajas Norbert motorbalesete után három évvel újra lement edzeni. Újra felépítette önmagát. Története a kitartásról és - erőemelés ide vagy oda- a lélek erejéről is szól.

Buthy Lilla

A 45 éves erőemelő, Hajas Norbert már a kórházban eldöntötte, amint fel tud állni, folytatja a sportolást. Egy percig sem adta fel, nem hagyta el magát, ahogy barátai sem, ők segítettek neki szó szerint talpra állni. Mint mondta, nyolcéves kislánya, Lejla is mindig tartotta benne a lelket, aki nagyon büszke édesapjára.

Az erőemelő Hajas Norbert, tíz évvel a motorbalesete után világcsúcsot döntött
Fotó: Molnár Artúr

Három évvel a 2006-os motorbalesete után először tolókocsival vitték le edzeni a barátai, de amikor már tudott, rögtön lement egyedül is. 88 kilóról lefogyott 53 kilóra, így jött haza a kórházból, innen kezdte újra. Norbert erejét mutatja az is, hogy azóta már ült motoron is. Pedig a balesetben - melyről nem sok szót ejtünk - szétment a keze, amputálták a jobb lábát, bal lábát is vasak tartották össze. Most mankóval jár, pedig orvosai azt jósolták neki, tolókocsiba kényszerül majd élete végéig. Ma már a protézisét próbálgatja, és azt tervezi, hamarosan a mankókat is eldobhatja majd. Az erőemelő két éve versenyez, soha nem mozgássérültek között. Igazi példakép a versenytársai számára. Van, hogy heti ötször is edz, a versenyek előtt pedig a fekvenyomást erőlteti, heti háromszor.

Ereje megkérdőjelezhetetlen: izmain túl az akaraterejére is büszke lehet

Tavaly kvalifikációs megmérettetéseken vett részt, az idei versenyek közül pedig először egy Szerencsen megrendezett versenyt említ, ahol első lett a 75 kilogrammos súlycsoportban. A Wuap szervezte Eb-n, Gyulán a második lett, 162, 5 kilóval. Október elején Németországban a Wuap Világbajnokságon első helyezést, és világcsúcsot ért el 167, 5 kilóval, de az Európa-csúcsot is a pettendi erőemelő tartja. Az elmúlt pár hétben további két versenyről is első helyezést hozott haza. Jövőre már nemzetközi versenyeken szeretne indulni, és tervei között szerepel, hogy ott lesz a következő paralimpián is az erőemelők között. Ehhez már minden eredménye megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!