Jégkorong

2014.06.22. 17:15

Vas Jánost marasztalják a franciák, ám ő szívesen igazolna máshova

Székesfehérvár - Tizenhat évesen kezdte meg kalandtúráját, az utóbbi másfél évtizedben mindössze egy szezont szerepelt itthon, a 2009-10-es idényt, az Alba Volánban. Az utóbbi két bajnokságot a francia Ligue Magnusban töltötte.

Horog László

A csatár tavaly a Dijonban profiskodott, a márciusban zárult szezonban a Rouent erősítette. A bajnoki elődöntőt 4-2-es összesítéssel bukták el az Angers ellenében, a Francia Kupában finalisták voltak, a Bercy Sportpalota 14 ezer nézője előtt 4-0-s vereséget szenvedtek, szintén az Angerstől. A Ligakupát viszont elhódították, a Chamonix gárdáját 5-4-re gyűrték le. A győztes gólt Vas János lőtte.

– Jó idényen vagyok túl. A francia bajnokság erejére nem lehet panasz, akadnak kimondottan erős brigádok. A liga 14 csapatos, ez kicsit sok, ennyi minőségi együttest nem bír el a pontvadászat, tervezik, hogy 12-re csökkentenek. Ha a létszámleépítés megvalósul, a Ligakupa kikerül a programból. Jelenleg a már említett, két kupával jön ki az a meccsszám, ami Európában általános, azok a klubok, amelyek korán búcsúznak a kupákból, heti egy meccset vívnak a bajnokságban, ami kevés. Az élgárdák terhelése megfelelő, de a kicsiké nem. Ezen szeretnének változtatni.

– A fentiek tükrében különösen meglepő, hogy a gall nemzeti együttes volt a Szocsiban rendezett téli olimpia meglepetéscsapata, továbblépett a csoportból, jóval erősebb gárdákat utasított maga mögé.

– Engem nem lepett meg a válogatott remeklése. A Ligue Magnusból keretbe hívott 12 játékos alapember a csapatában, de akadt egy-egy játékos az NHL-ből és az AHL-ből is, valamint játszanak franciák Németországban, Svájcban és Svédországban.

– Ismeri az osztrák bajnokságot is, hiszen egy évet szerepelt a Volánban. Úgy tartják, az EBEL jóval erősebb, szervezettebb a Ligue Magnusnál. Így van?

– A top csapatok, mondjuk az első négy együttes közel azonos játékerőt képvisel. Azonban az EBEL középmezőnye és alsóháza erősebb a hasonló pozícióban szereplő gall gárdáknál. A franciáknál kevesebb a pénz a hokiban, az osztrák liga szervezettebb, a csarnokok döntő többsége is komolyabb. De ismétlem, a francia élklubok felveszik a versenyt az EBEL gárdáival. A Bolzanót az ötkarikás szünetben 3-2-re vertük hazai pályán – két gólpasszt adtam –, továbbá meccseltünk a KHL-es Jugrával, tőlük 6-2-es vereséget szenvedtünk. A harmadik harmadik harmad elején még 2-2-re álltunk, aztán elfáradtunk. A bajnokságban jól ment, az alapszakaszban, 25 mérkőzésen 31 pontot termeltem, a rájátszásban is megvolt a meccsenkénti egypontos átlagom. A Kontinentális Kupa fináléját mi rendeztük, hiába vertük a KHL-es Donyecket 4-3-ra, kikaptunk az olasz Asiagótól és a Stavangertől, utolsók lettünk, a norvégok diadalmaskodtak.

– Válogatottunk gond nélkül maradt a Divizió1-ben, de az áhított visszajutás nem sikerült a legjobbak közé, az A-csoportba. Csalódásként élte meg?

– Küzdöttünk, hajtottunk, de a feljutásra nem volt sok esélyünk. Négy meccsen játszottam. Gólt nem lőttem, négy gólpasszt adtam. Ahogy a keret többi tagja, én is megfeleltem.

– A szezonban két honfitársa, Szélig Viktor és Gőz Balázs is a galloknál terelgette a pakkot. Velük tartotta a kapcsolatot?

– Igen, Széliggel nem csak a meccsek után dumáltam, többször beszéltem telefonon is, sőt, mivel Brianconba mindig elutaztunk már a meccs előtti napon, volt időnk hosszabban is csevegni. Nagyon jó barátok vagyunk, ő is dunaújvárosi, ahogy én is. Anno két meccsen együtt szerepeltünk a Dunaferrben, aztán 16 évesen Malmőbe kerültem, a folytatásban már csak a válogatottban játszottunk közösen. Gőzzel a mérkőzések lefújása után diskuráltam. Ősszel már nem fogok, ugyanis ő hazaszerződött, Miskolcra.

– Ön marad Rouenben?

– Még nem tudom. Visszavárnak, s hívott az Angers is, azonban még nem döntöttem. Rouen mesés – igaz, a többi, francia város is –, remekül éreztük magunkat a nejemmel. Ám szívesen kipróbálnám magam erősebb bajnokságban, a német DEL-ben, vagy a cseh extraligában. Úgy gondolom, megállnám a helyem ezekben a pontvadászatokban is, de egy magyar hokisnak nem könnyű oda eljutni. Igaz, nem is lehetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!