Jégkorong

2015.04.17. 18:39

Sofron István az A-csoportot akarja, már csak Bartalis István miatt is

Székesfehérvár, Krakkó - Pénteken elutazott a magyar jégkorong-válogatott a Divízió I/A-s világbajnokság helyszínére, Krakkóba, vasárnap pedig Japán ellen megkezdi szereplését a tornán. Sofron István, a mieink egyik vezére a problémák ellenére is bizakodó.

Bobory Balázs

- Mennyire viseli meg a csapatot egy olyan sérülés, amilyet Bartalis István szenvedett a csütörtöki edzésen?

- Nagyon... - mondta érthető szomorúsággal a hangjában Sofron István, miközben a csapatbusszal Lengyelország felé utazott. - Egy sérülés soha nem jön jókor, de ilyet én még nem láttam. A világbajnoki felkészülés utolsó napján, utolsó edzésén, utolsó gyakorlata közben történt a szerencsétlen mozdulat, az emberelőnyös szituációk sulykolása közben. A válogatott egy oszlopos tagját veszítettük el, de megpróbálunk ebből is motivációt meríteni, Pistiért is küzdeni fogunk!

- Az emberi oldalon túl szakmailag is nehéz lesz megoldani Bartalis pótlását.

- Ez is igaz, Pistinek fontos szerepe volt a saját sorában, nagyszerűen megtalálta a hangot Hárival és Banhammel, ráadásul a speciális egységekben is nagyon kellett volna a játéka. Most átalakulnak a sorok, nehéz lesz pótolni őt, de természetesen megpróbáljuk.

- A problémáktól eltekintve milyennek ítéli meg a felkészülési időszakot?

- Ez volt az egyik legjobb edzőtábor, amióta a válogatottban szerepelek. Kiválóak voltak az edzések, a tesztmérkőzések sem sikerültek rosszul, a hangulat pedig nem is lehetne jobb az öltözőben. Úgy érzem, együtt van a csapat, így bizakodó vagyok.

- Az idén rövidebb volt a klubszezonja, így talán tudott valamennyit pihenni is a vb előtt. Ez segíteni fog?

- Lassan egy hónapja, hogy nem játszottam tétmérkőzést, de a hazatérésemet követően is végig edzettem a Volánnál, aztán pedig a válogatott két és fél hetes edzőtáborában. Nem akartam leállni, berozsdásodni. Persze nagyon jó volt itthon lenni, a családdal tölteni az időt. Jól érzem magam, készen állok a világbajnokságra.

- Megváltozott a szerepe az öltözőben? Csak azért kérdezem, mert szépen, lassan beleöregedett a válogatottba.

- Néha el sem hiszem, hogy már 27 éves vagyok... Jönnek be a 19-20 éves srácok az ajtón, és időnként azt érzem, hogy én is annyi idős vagyok, mint ők. Emlékszem, milyen csodálattal néztem fel Ocskay Gáborra, Palkovics Krisztiánra, Ladányi Balázsra, vagy éppen Vas Mártonra, amikor először betoppantam a Volán, majd a válogatott öltözőjébe. Sokat segítettek, sokat tanultam tőlük. Persze, változott a szerepem az idők során, most az egyik legfontosabb feladatom a példamutatás. A csapatban immár középkorúnak számítok, összeszedtem némi rutint, és ez is felelősséggel jár.

- A fiatalok istápolásán kívül a góllövés a feladata... Nagyon erősnek tűnik a Sofron Sarauer Kóger sor.

- Reméljük, nem okozunk csalódást. Danival gyerekkorunk óta barátok vagyunk, igaz, az élet úgy hozta, hogy négy-öt évig nem játszottunk együtt. Amikor Amerikában volt, én itthon szerepeltem, aztán ő hazajött, én pedig már Németországban légióskodom. A februári toruni tornán a kapitány ismét összepakolt bennünket, és Sarauerrel kiegészülve sikerült jól játszani, dominálni a cserék során. Andrew hatalmas nyereség a csapatnak, nem véletlenül lett az EBEL-ben pontkirály. Egyébként is kellett az a szemlélet, profizmus, odaadás a csapatba, amelyet ő és
Banham képvisel.

- Mire lehet képes a magyar csapat Krakkóban?

- A realitás az, hogy maradjunk bent, bár én remélem, hogy mindenki inkább abban gondolkodik, hogyan juthatunk fel. Minden mérkőzés élet-halál lesz, de képesek vagyunk a bravúrra.

- És ha sikerül csodát tenni, az öltözői ünneplésről küldenek egy szelfit Bartalis Istvánnak?

- Ezt most ünnepélyesen megígérem! Egyébként is végig tartani fogjuk vele a kapcsolatot a vb alatt, akár skype-on, akár telefonon. Azt mondtuk neki, hogy jövőre ismét velünk játszhat, immár az A-csoportban!

MENETREND

Április 19., vasárnap. 13 óra: Magyarország- Japán. 16.30: Ukrajna- Kazahsztán.
20 óra: Lengyelország -Olaszország.

Április 20., hétfő.
13 óra: Kazahsztán- Magyarország. 16.30: Olaszország- Ukrajna. 20 óra: Japán -Lengyelország.

Április 22., szerda.
13 óra: Kazahsztán -Japán. 16.30: Olaszország- Magyarország.
20 óra: Ukrajna- Lengyelország.

Április 23., csütörtök. 13 óra: Japán- Olaszország. 16.30: Ukrajn- Magyarország.
20 óra: Lengyelország -Kazahsztán.

Április 25., szombat.
13 óra: Japán -Ukrajna. 16.30: Olaszország -Kazahsztán. 20 óra: Magyarország- Lengyelország.

A Fejér Megyei Hírlap vasárnaptól a szombati zárónapig mindennap helyszíni tudósításokkal számol majd be a krakkói világbajnokságról. Érdemes lesz gyakran ellátogatni a www.feol.hu online oldalunkra, ahol napjában többször friss információkat, érdekes képeket, valamint rövid videókat találhatnak kedves olvasóink.

Az ötödik ellenfél: Lengyelország

A viadal zárónapján, április 25-én pokoli hangulatban léphet pályára a magyar válogatott Lengyelország ellen. A hírek szerint az összecsapásra minden jegy elfogyott.

A házigazda újoncként szerepel ebben az osztályban, de nagy butaság lenne azt állítani, hogy a kiesés elsőszámú esélyese. A lengyelek februárban, a Torunban rendezett EIHC-tornán 2-0-ra legyőzték a mieinket, akkor nagyon határozott, erőteljes válogatott benyomását keltették.

Lengyelország keretében főleg otthon játszó jégkorongozók kaptak helyet. A hazaiak a múlt héten a Divízió I/B-s Nagy-Britanniával játszottak edzőmeccset, és 6-4-re kikaptak, de ne ebből induljunk ki.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!