Jégkorong

2014.04.09. 17:55

A magyar hokiválogatottra kemény erőfelmérő vár a hétvégén

Hétfő óta készül a Divízió I/A-s jégkorong világbajnokságra a magyar válogatott a fővárosban. Szombaton és vasárnap Ausztria és Szlovénia lesz az ellenfél a Papp László Sportarénában felkészülési összecsapás gyanánt.

Bobory Balázs

Tokaji Viktornak nem volt őszinte a mosolya a szerdai, fővárosi sajtótájékoztatón, amikor arról faggattuk, hogy esett neki az edzőtáborozás első két napja.

- Egyelőre macskás minden izmom, keményen beleálltunk a melóba - mondta a Sapa Fehérvár AV19 csapatkapitánya, miután komótosan feltápászkodott az egyik kanapéról. A műtött kezemet még érzem, akkor lesz jó, ha majd nem akadályoz semmiben. Jó a hangulat, megfiatalodott az öltöző, de ez így van rendjén, az élet már csak ilyen, változnak az idők.

Na igen, a magyar csapatban egyre több az új arc, rengeteg a huszonévei elején járó titán, így aztán töménytelen az energia a jégen, persze kell az idősebbek rutinja is. Újjáépül a válogatott, Rich Chernomaz szövetségi kapitány a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségének kívánalmai alapján generációváltást hajt végre a nemzeti együttesben. Érdekes a helyzet, mivel a régi klasszisok nem segíthetnek a dél-koreai bombaerős mezőnyben, a teher az ifjak vállát (is) nyomja.

- Pontosan ezért nem szabad nagy elvárásokkal nekifutni a vb-nek, mert ha beragadunk a rajtnál, akkor könnyen bepánikolhat a csapat. és abból nem sülhet ki sok jó - mondta Chernomaz. Szlovénia és Ausztria szinte az olimpiáról érkezik, főleg előbbi tűnik bombaerősnek, képességeit Szocsiban is bizonyította. Dél-Korea éppen négy év múlva rendezi a téli ötkarikás játékokat, addigra ütőképes alakulatot akar építeni. Ezt már megkezdte, hiszen erre a vb-re több jégkorongozót honosított a házigazda. Aztán ott van még Japán és Ukrajna, minden meccsen kőkemény feladatunk lesz. A biztos bentmaradás lehet az egyetlen célunk, de természetesen én szeretném azt a gondolkodásmódot elültetni a játékosokban, hogy higgyék el, bárki ellen van esélyük ezen a tornán. Bízom benne, hogy még erősebbek leszünk, mint tavaly, amikor esélyünk volt feljutni, de nem sikerült élni a kínálkozó lehetőséggel.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a hét elején rendkívül kemény edzésmunkát végeztek a játékosok. Csütörtök este megtörténik az első keretszűkítés, a hétvégi két edzőmérkőzésen pedig már 95%-ban azok kapnak szerepet, akik hétfőn elutaznak Dél-Koreába, a gojangi világbajnokságra.

Kóger Dániel, a tengerentúlon jégkorongozó fehérvári nevelésű támadó hosszú idő után szerepelhet ismét világbajnokságon és izgatottan várja az eseményt. Tőle azt kérdeztük, mennyire voltak szokatlanok Chernomaz módszerei, elképzelései.

- Úgy gondolom, a mai magyar válogatottban minden játékos olyan profi egyesületből érkezik, aki vagy már klubjánál megtanulta az elvárt szisztémát, vagy könnyen megtanulja. Jól érzem magam a csapatban, bár a hétfői napom még nehéz volt az időeltolódás miatt, de egyre inkább belelendülök. Szeretnék segíteni a válogatottnak a világbajnokságon.

A fővárosi sajtótájékoztatón nem csak a felnőtt nemzeti csapatról, hanem az U18-asokról is szó esett, akik vasárnaptól Székesfehérváron a Divízió I/B-s világbajnokságon szerepelnek Szlovéniával, Ausztriával, Lengyelországgal, Japánnal és Ukrajnával karöltve.

- A középmezőny elérése, vagyis a harmadik-negyedik hely a célkitűzésünk. Persze ez a korosztály még többre is hivatott lehet, de nem akarunk nagy terhet pakolni rájuk. Remélhetőleg a fantasztikus fehérvári közönség előtt jól fogunk szerepelni - mondta Ondrejcik Rastislav edző.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!