izzasztó számok

2019.07.01. 20:00

Mutatjuk, mennyi az annyi Fejér megyében! – Ezt láttuk a hőmérőnkön

A hétfői napon nyakunkba vettük Fejér megyét, hogy megtudjuk, merre hány celsius! A szobahőmérő önmagáért beszél.

feol.hu

Bár nem kellene meglepődni azon, hogy nyáron meleg van, mi mégis megtesszük, nap mint nap. A rekkenő hőség azonban ne gátoljon minket abban, hogy kirándulásra adjuk a fejünket. Persze ilyenkor mindenki csak a parton süttetné magát legszívesebben, vagy inkább menekülne a Velencei-tó hűvös rejtekébe, de ne feledjük el, mennyi szép és érdekes hely van még a megyében, ahová ellátogathatunk. Hétfőn késő délelőtt indultunk neki hosszú és kimerítő utunknak, hogy a teljesség igény nélkül, górcső alá vegyük Fejér megye egyes nevezetességei környékén uralkodó hőmérsékletet. Mutatjuk, mire jutottunk:

Csókakő vára

Székesfehérvártól északnyugati irányba haladva, már messziről az utazók szemébe tűnik a kővár, ami a Vértes hegység szélén, a 479 m magas Csóka-hegy oldalában, egy sziklaplatón épült a 13- században. Stratégiailag kedvező a fekvése. A 81-es főútról lehet megközelíteni.

Lamberg-kastély, Mór

Fellner Jakab tervei alapján épült 1762 és 1766 között. Nyári rezidenciának, illetve vadászkastélynak használták az épületet.

Szomorú érdekessége a kastélynak, hogy kétszer is rongálódott földrengés miatt: Első alkalommal, egy évvel az építkezés megkezdése után, 1763-ban sújtotta a természeti katasztrófa, ezért egy időre szüneteltetni kényszerültek az építkezést. Másodjára 1810-ben csapott le a földrengés, mely annyira megrázta az impozáns kastélyt, hogy két oldalszárnyának nagy részét újjá kellett építeni.

 

Szabadbattyán, Kula-torony

A Kula-vár vagy Kula-torony Szabadbattyán településen található, Székesfehérvártól dél-nyugati irányban. Kőből készült 14. század környéki őrtorony. Korszerű műemlékvédelmi feltárására és helyreállítására az 1970-es években került sor. Ma már Fejér megye török kori életét bemutató kiállítást láthatunk a sok véres harcot megélt falak között.

Brunszvik-kastély

Magyarország egyik legismertebb főúri rezidenciája Martonvásárban található, Székesfehérvártól alig fél órányira. Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.

Bence-hegyi kilátó

A Bence-hegyi kilátót 2018. márciusában adták át a Sukoró melletti Bence-hegyen. A 20 méter magas toronyra 196 lépcső vezet fel, hétfőnként zárva tart.

Kis listánk nyilván csak töredéke Fejér megye látványosságainak, azonban adhat egy kis támpontot, hogy lelkileg feltudjanak készülni a pokoli meleg időre! Ne feledjék, ne töltsenek sok időt a napon, viseljenek sapkát/kalapot, mindig legyen Önöknél megfelelő mennyiségű folyadék és élelem!

Önök hova kirándulnak el legközelebb?

 

Forrás: wikipédia, Fotók: Fodor Tímea, feol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!