Hírvilág

2016.07.20. 18:50

Nőttek a reálkeresetek

Májusban a bruttó átlagkereset 262 100 forint volt, 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek 6,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint a növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt. Az év első öt hónapjában a nettó keresetek emelkedése - a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése következtében - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,7 százalék volt.

Az év első öt hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 257 700 forint volt. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (529 600 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (149 600). A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 151 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációt kapott, aminek az összege átlagosan 9500, illetve 9200 forint.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 171 300 forint volt. 2016-ban a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai - elsősorban a kétgyermekes családok esetében - jelentősen módosultak, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 178 500 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 270 500 forint volt, míg a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,7 százalékot tett ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!