Hírvilág

2016.07.13. 15:10

Mobilon keresünk képzéseket

A szépségipari és vendéglátóipari képzések vezetik a legkeresettebb OKJ-s képzések rangsorát 2015-ben az interneten.

Klecska Ernő

A kézápoló és műkörömépítő, a kozmetikus, a cukrász, a szakács és a fodrász tanfolyamok iránt a legnagyobb az érdeklődés a digitális világhálón keresztül - derül ki az Online Service Selector felméréséből.

A keresőhirdetésekre szakosodott ügynökség adatai szerint a 642 OKJ-s szakképesítésből 144 iránt (22 százalék) mutatható ki jelentős érdeklődés (legalább havi 100 keresés) a Google-ban történt keresések alapján. A részletesen vizsgált, 144 szakképesítés megszerzésére irányuló OKJ képzések keresési összvolumene meghaladta az 1,3 milliót. Az OKJ-s képzések és tanfolyamok iránt érdeklődők közül minden harmadik már mobiltelefonján keresztül keres (30 százalék), míg a táblagépeken kezdeményezett internetes keresések kevésbé jellemzők (6 százalék).

A vizsgálat a 15 ezer fősnél nagyobb magyarországi településekre is kiterjedt, a településnevekkel kombinált keresési statisztikákat is számításba vették, mivel a hagyományos tantermi képzésekre gyakran helyszínnel kombináltan is keresnek az érdeklődők.

- Az elemzés előnye, hogy nem egy-egy piaci szereplő adataira, hanem a legszélesebb körben tájékozódásra használt internetes kereső adatbázisára épít - kommentálta az eredményeket Andrási Tamás, az Online Service Selector vezetője.

Az eredmények kiértékelése során több szakképesítés esetén is szükséges volt összevonásokat alkalmazni, mivel a keresési szokásokból nem volt egyértelműen meghatározható, hogy pontosan melyik szakmára irányul az érdeklődés. Például a mérlegképes könyvelő esetén a legtöbben általánosan keresnek, nem speciális könyvelői szakterületekre, mint vállalkozási , államháztartási . Ehhez hasonló összevonásokat 56 szakképesítésnél alkalmaztak az elemzés során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!