Hírvilág

2016.07.13. 15:10

Csak az összefogás segít

Mór - A Brindisi Szent Lőrinc Borlovagrend elnöke Tálos Tamás idén április 26-án elhunyt. Utódja az addigi kancellár, Gábor Csaba lett.

Silye Sándor

Gábor Csabával Móron, a Mentőállomás környékén találkoztunk. Ez nem véletlen, hiszen ott van a munkahelye, az emberi élet mentése a hivatása mentőápolóként.

A helyi borászok munkáját a borlovagrendben segítette eddig, és teszi ezt a jövőben is. Előbb arról kérdeztem, mit jelentett neki, nekik a nemrég elhunyt Tálos Tamás, aki móri nagymesterként a Magyarország Borlovagrendek Országos Szövetségének az alelnöke is volt.

-Nagy veszteség ért mindnyájunkat Tamás tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt. Szíve, lelke a móri borvidék volt, azon belül is az ezerjót képviselte határon belül és túl. Ehhez társult legújabban a generosa, ami szintén a móri borvidék gyermeke , amelyet 1951-ben Csókakőn nemesítettek. Szokták mondani, hogy pótolhatatlan ember nincs, de Tálos Tamás esetében nagyon magas a mérce, igyekszünk megőrizni az emlékét, a munkássága eredményeit, tovább vinni az örökségét - mondta az új nagymester.

Gábor Csaba egyet előre lépett hát. Tudja: nehéz feladat vár rá, a város, a kulturális intézmények, a borlovagrend tagságának az összefogása szükséges ahhoz, hogy eredményesek legyenek. Erre nagy szükség lesz.

- Kistermelőként, hobbi borászként tapasztaltam a móri borászok széthúzását. Fontos feladatomnak tartom, hogy ezen változtassunk, és már vannak pozitív visszajelzések. A választáson felvetettem, hogy ebben az évben 250 éves a móri Lamberg kastély, a borászok készítsenek egy Lamberg Kastély 2016 elnevezésű bort, amit a móri borverseny aranyérmes boraiból, vagy a 65 éves generosából állítanának össze. Néhányan szóltak, szívesen részt vennének ebben. Korábban nagy lendülettel kezdtek hozzá a Wekerle borházasítás megalkotásához is, de nem lett sikeres e vállalkozás, túl nagy palackszámban készítették el azt, és nehezen lehetett eladni. Már megállapodtam néhány borásszal, hogy 500 palack az elfogadható mennyiség, így reményteljes lehet az első közös összefogásunk. a Lamberg Kastély 2016. Ha minden összejön, a Móri Bornapokon szeretnénk piacra dobni azt.

Kíváncsiskodtam: mi volt az első gondolata, amikor megválasztották nagymesternek?

- Az összefogást, a közös munka elindítását. Negyvennégyen vagyunk a borlovagrendben, és az nem lehet, hogy 8 ember dolgozik, a többi pedig nem. Mert ha ez marad, hamar belefáradnak az aktív tagok, ami a borlovagrend bukásához vezethet. A programomban célként szerepel, hogy a Móri Borvidéke elnyerje a Szőlő és a bor nemzetközi városa rangot. Az éves rendes programjaink mellett szeretném, ha megvalósulna januárban a Vince napon a vice vessző megszentelése. Szeretném, ha rendszeres lenne a közös szőlőszemle, és pincelátogatás, az adventi adománygyűjtés a forralt borok segítségével. Jó lenne az új borok apropójából a Szent Márton bora díj létrehozása. Célom, hogy az országos borrendi szövetségbe delegáljunk innen valakit. Ötletekben nincs hiány, és hiszem, hogy mindenki megteszi a magáét a megvalósítás során. Van két évem erre, hogy mindezt megvalósítsam.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!