Hírvilág

2015.08.12. 16:11

Az EU menti meg a vidéket?

Az Európai Bizottság hétfőn hivatalosan elfogadta a 2014-2020 közötti magyarországi vidékfejlesztési programot (VP) közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete hétfőn.

A tájékoztatás szerint a VP Magyarország prioritásait tartalmazza arra az összesen 4,2 milliárd euró (mintegy 1260 milliárd forint) összegű közpénz felhasználására vonatkozóan, amely a 2014-2020 közötti hétéves időszakban az ország rendelkezésére áll. Ebből az összegből 3,4 milliárd euró (mintegy 1020 milliárd forint) az unió költségvetéséből származik, 740 millió euró (mintegy 222 milliárd forintot) pedig a nemzeti társfinanszírozásból.

Magyarország vidékfejlesztési programja különleges hangsúlyt fektet az ökoszisztémák helyreállítására, megóvására és fejlesztésére; a társadalmi befogadás előmozdítására; a szegénység csökkentésére és a gazdasági fejlődésre a vidéki területeken; továbbá az élelmiszerláncok szervezésének előmozdítására, valamint a kockázatkezelésre a mezőgazdasági ágazatban.

Az uniós agrártámogatások sok ágazatban nélkülözhetetlenek a túléléshez, Egy Grégorie G152 típusú szüretelőgép szedi a csabagyöngye szőlőt a Somogy megyei Ordacsehi határában. Az előrejelzések szerint egész Európában jó termés várható, de a szőlő átvételi ára nem változik  (MTI Fotó: Varga György)

Emellett várhatóan mintegy 538 000 hektár mezőgazdasági földterület kerül majd a biodiverzitást, valamint a hatékonyabb víz- és talajgazdálkodást támogató gazdálkodási szerződés hatálya alá. Továbbá, több mint 132 000 hektár erdőt is gazdálkodási szerződés hatálya alá vonnak, főként a biodiverzitás védelme érdekében.

A magyarországi vidékfejlesztési program hozzájárul a társadalmi befogadáshoz és a gazdasági fejlődéshez is a vidéki térségekben azzal, hogy jobb szolgáltatásokat biztosít a vidéki lakosság 68 százalékának. A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozóipar ágazatában 2600 beruházási projekt az energiahatékonyság fokozása érdekében részesül támogatásban.

Továbbá 5500 feldolgozási tevékenységgel kapcsolatos beruházási projekt és 4800, a mezőgazdasági termelők versenyképességének fokozását szolgáló projekt is kap támogatást. Emellett a fiatal gazdák és a rövid ellátási láncok vonatkozásában 3000 fiatal mezőgazdasági termelő és 3900 mezőgazdasági üzem számára célzott támogatást biztosító alprogramokat alakítanak ki - tartalmazza a közlemény.

A magyar vidékfejlesztési program (VP) hétfői uniós elfogadásával a nagybirtokok vesztettek a kisbirtokokkal szemben, miután egy olyan agrár-vidékfejlesztés valósulhat meg, amely tükrözi a kormány szándékát, hogy a nagybirtokok helyett a kis és közepes családi gazdaságok érdekeit szolgálja - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kis Miklós Zsolt kiemelte: azokat a társadalompolitikai elképzeléseket, amelyeket a magyar kormány ebben a programban képviselni kívánt, az Európai Bizottsággal is sikerült elfogadtatni. Ezzel azt is elfogadták az unió döntéshozói, hogy a beruházások esetében a vidékfejlesztési forrásból elsősorban ne a nagyüzemek, hanem a kis és közepes családi gazdaságok részesedjenek. Így ez a forrás legalább 80 százalékban a kis és közepes gazdaságokat erősíti majd - tette hozzá a fideszes politikus.

Az Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerint ezer sebből vérzik a kormány vidékfejlesztési programja, az Európai Bizottság által hétfőn elfogadottak szerint például 20 százalékkal kevesebb forrás jut vidékfejlesztésre, mint a megelőző hétéves uniós költségvetési ciklusban. Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese, az egykori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján végrehajthatatlannak ítélte a terv élelmiszeripari fejlesztésekkel kapcsolatos elemeit, de bírálta azt is, hogy a program egy évet csúszott más országokhoz képest, így a magyar gazdálkodók versenyhátrányba kerültek.

A szocialista politikus kifejtette azt is, hogy kevesebb területen folyhat támogatottan környezettudatos gazdálkodás, de a fiatal gazdák is csekélyebb számban számíthatnak pluszforrásokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!