Hírek

2013.01.13. 15:30

Zumba: tánc és fitneszprogram egybegyúrva

Székesfehérvár - Testmozgás, kikapcsolódás, tánc, sport, szórakozás: Král Éva szerint mindezt magában foglalja a zumba, amelynek ő is szerelmese és egyben oktatója is lett az évek során.

Sebestyén Lilla

Tizenkét éve létezik és körülbelül  három éve köszöntött be hozzánk  először ez a mára már sokak által kedvelt testmozgás, a zumba. Most kiderül, mire és miért jó ez a sport, illetve azt is megtudhatjuk, hol lehet ropni egyet, ha éppen   kedvet kapnánk egy kis frissítő lábrázáshoz.

A zumba Kolumbiából származik, egy bizonyos Berto Perez nevű táncoktatótól, aki lényegében összegyúrta a latin ritmusokat a fitnesszel, ebből született a zumba - mondja el Král Éva zumbaoktató, aki régebben  tíz évig társas táncolt, majd egy rövid szünet után újra visszatalált a parkettre, ezúttal azonban a zumbában lelte meg a hivatását.

Král Éva zumbaoktató  a késő délutáni, esti órákban tart edzéseket Székesfehérváron és környékén (Fotó: Lovász Lilla)

-  Ez a sport egyrészt azért remek, mert  minden korosztálynak van benne helye. Én személy szerint háromféle csoporttal foglalkozom, az egyik az óvodás korosztály, a másik a 7-14 évesek, a harmadik csoport pedig a felnőttek, ahol a legidősebb tanítványom hatvanöt éves - árulja el Éva, majd hozzáfűzi: az sem jelent akadályt, ha valakinek problémái vannak a térdével vagy a hátával. Külön kérésre az oktató  összeállít egy kímélőbb koreográfiát.

 

Fotók: Lovász Lilla

Kérdésemre, miért jó zumbázni, azonnal sorolja az érveket. Fogyaszt, állóképességet növel, koleszterinszintet csökkent, izmokat fejleszt, erősítí a szívet,  arról nem is beszélve, hogy hihetetlen csapatépítő ereje van - meséli tapasztalatait Éva, majd hozzá teszi, utóbbit az is bizonyítja, hogy gyakran szerveznek edzőtermen kívüli találkákat is a csoporttal. Legutóbb egy bowling teremben voltak, de nyáron  közös szalonnasütést is rendeztek.

 

Vajon mennyit érdemes zumbázni, és milyen "segédeszközök" kellenek hozzá? 
- Az edzések sűrűségét mindig az határozza meg, mit szeretnénk elérni. Fogyni vágyóknak a heti háromszori alkalmat javaslom, ám, ha valaki csak lazítani jön, olyan gyakorisággal tér be hozzánk, ahogy csak akar. Az edzésen semmilyen felszerelésre  nincs szükség, csak egy kényelmes ruha és cipő kell, amiben szabadon tudunk mozogni - tette hozzá az oktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!