Hírek

2009.04.23. 02:29

Zsákolj, ha tudsz! - Válasz a szemétre

Székesfehérvár - A Föld napja alkalmából hirdetett szemétszedési akciót a Válasz Egyesület, a palotavárosi magasházak között bőven akadt megtisztítandó terület.

Fejér Megyei Hírlap


Akik nem lusták rendet tenni maguk körül
Fotó: FMH

Vannak, akik nem írják alá, de a paneléletnek azért vannak élvezhető momentumai. Akkora közösségi tér például, mint amilyen a Palotaváros két hatalmas, kilencemeletes sorháza között terpeszkedik, nincs még egy Fehérváron. Érezni, hogy a múlt rendszer építészei levegősre tervezték ezt a területet, mondhatnánk, már-már rendhagyó módon. Tavasszal nincs olyan délután, hogy ne telne meg a házak közti park emberekkel, ilyenkor aztán az eldobott szeméten is egyre többször megakad az ember szeme.

Ha pedig már a Föld napja ott szerepel a naptárban, a Válasz (Városunk Lakóiért Szövetség) tagjai úgy gondolták, érdemes lenne itt a minap szemétszedési akciót indítani. Felhívásuk megjelent a sajtóban és az interneten is, a délután három óra tájban arra tévedő tudósító viszont nemigen látott egyetlen önkéntest sem. A munka dandárját a Teleki és Tolnai utcai általános iskolák tanulói végezték, ők persze automatikusan, a tanárokon keresztül értesültek a felhívásról. Az egyesület tagjai a zsíros kenyér elkészítését vállalták magukra, no meg az egyik panelház aljában kialakítottak egy apró kertet is.

Valamit nem értek, minek vagyunk itt, ha nemsokára újra szeméttel lesz tele minden? A szőke, ötödik osztályos kislány, Magyar Nikolett kérdése éppen e sorok írójában is felmerült, nem úgy azoknál, akik flegmán figyelték a szemétszedő fiatalokat.

E sorok írója is azok közé tartozik, akik nemigen tudják felfogni, a kuka helyett miért a földön köt ki néha egy-egy műanyag doboz vagy bevásárlózacskó. Az itt megjelent gyerekek sem igazán értik ezt, nekik még remélhetőleg át lehet még adni a környezettudatos szemléletet. Innen nézve hasznosak az ilyen akciók. Az előbbi kislány barátnője, Hájas Nikoletta azt mondja, osztályukból többen is jelentkeztek, hogy részt vegyenek az akcióban, végül mégiscsak ketten maradtak; a többiekben, úgy tűnik, közben lelohadt a lelkesedés.

A munka végeztével vagy huszonöt zsák szemét gyűlt össze a Válasz irodájánál, s a gyerekek elfogyaszthatták végre a megérdemelt ásványvizet és zsíros kenyeret. Senki sem először vállalkozott ilyesmire; az egyesület legutóbb Sóstón szervezett hasonló tisztasági akciót, a Teleki Blanka Általános Iskola pedig általában az élmezőnyben végez, ha meghirdetik a Tiszta, virágos Fehérvárért! akciót. A felnőttek igyekezete dicséretes - a gyerekeknek talán sikerülhet átadni is ebből valamit. 

Olvasson szemétszedő akciónkról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!