Hírek

2017.08.23. 14:39

Gazdagodott a település: Feldolgozó üzemet avattak Alapon

Alap – Helyi termék, helyi feldolgozással. Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemet avattak tegnap a dél-mezőföldi településen. „A szociális szövetkezetek valódi piaci szereplők legyenek!” – emelte ki az avatáson Hoffmann Imre helyettes államtitkár.

V. Varga József

Amint az átadó ünnepségen elhangzott – és ezt erősítette meg Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára is köszöntőjében –: a helyi termék fő jellemzője, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb vannak egymáshoz, ezáltal rövid az ellátási lánc. A helyi termékek keresletének megerősödése a helyi gazdaságot fejleszti, a helyi szereplőket segíti, őket támogatja, és környezetileg, társadalmilag is a fenntartható gazdálkodást viszi előre.    Alap társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontból is az elmaradott, hátrányos helyzetű Sárbogárdi járás ugyancsak elmaradott, hátrányos helyzetű települései közé tartozik – fogalmazta meg beszédében Méhes Lajosné polgármester. Emiatt is több éves hagyománya van náluk a közfoglalkoztatásnak. A 2011-ben megkezdett értékteremtő pályázat során saját, 12 hektáros földterületükön zöldségtermesztést, facsemete-, homoktövis-, szamóca- és levendulatelepítést valósítottak meg, továbbá a feldolgozó üzem ingatlanjának kertjében négy fóliasátrat építettek.

Méhes Lajosné (j), Simon László, Hoffmann Imre és Csalovszkiné Mezei Zsuzsanna           Fotó: V. Varga József

Az önkormányzat az elmúlt években több közfoglalkoztatási pályázatot nyújtott be, melyek közül a legjelentősebb a járási Start mezőgazdasági mintaprogram. A programban 33 fő foglalkoztatása valósult meg, és támogatásra méltónak bizonyult a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem létesítése. A Belügyminisztérium 34 millió forinttal támogatta az üzem kialakítását, a gyümölcs- és zöldséglé előállító gépsor és a hűtőkamra beszerzését. Az üzemet szeptember elsejétől az Alapi Munka Gyümölcse Szociális Szövetkezet működteti 6 fővel, akik a közfoglalkoztatásból kerülnek át.

Az avatáson köszöntőt mondott Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Simon László Fejér megyei kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!