Hírek

2012.10.03. 12:11

Zenei világnap, Kodály jegyében

Székesfehérvár - Az idei Kodály-évforduló jegyében álló nagysikerű, színes műsorú gálaesttel ünnepelte meg hétfőn a szakma és a közönség a Zene világnapját a városi sportcentrumban.

Szabó Balázs

A mindig óriási érdeklődéssel övezett esemény ezúttal is pódiumra állította a királyok városa muzsikáló apraját és nagyját. Az általános iskolák színeiben a Kossuth Lajos Általános Iskola Kicsinyek kórusa és Felsős Kórusa (Molnárné Rádl Margit, Strasszerné Farkas Márta), a Zentai úti Általános Iskola Énekkara (Kukucska Márta), valamint a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Legkisebbek kórusa, Kicsinyek kórusa, Bárdos Lajos Gyermekkara (Polgár Zoltánné, Kapásné Lévai Edit, Kneifel Imre), a középiskolák képviseletében a Kodály Gimnázium Leány és Vegyes kara (Feke Mariann, Kneifel Imre), Pausa Kamarakórusa (Borbás Károly), a Teleki Blanka Gimnázium Vegyes kara, Egynemű kara és Fiú kara (Auth Ágnes) és a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyes kara (Elbert Zsuzsa)  lépett fel.

A felnőtt kórusokat a Primavera Vegyes kar (Szabó Adrienn), az Alba Regia Vegyes kar és a Terra Viridis Vegyes kar (Kneifel Imre) és a Vox Mirabilis Kamarakórus (Zemlényi Katica) képviselte. A népzenei vonalat a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola népzenei tanszakának tanárai és növendékei, a Kodály iskolából érkezett Rokolya Énekegyüttes (Berki Lilla), a Tilinkó és a Los Andinos Együttes, Tárnok Ákos, Cserta Gábor és Balázs, Szabó Dániel és az Alba Regia Táncegyüttes vitte. A fellépők hosszú sorát hagyományosan most is az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és Drahos Béla tette teljessé.

 A remekül szerkesztett, Závodszky Noémi által gördülékenyen moderált program az idén Kodály Zoltán születésének 130., halálának 45. évfordulója előtt tisztelegve részben a mester műveit, részben magyar és külhoni népzenéket vonultatott fel, hangszeres muzsikát, éneket és táncot  az érdeklődést töretlenül ébren tartóan ötvözve. A nyitófanfárt követően az összkar és a Hermann zeneiskola népzenészeinek előadásában felcsendülő Küküllő menti népdalok egy csapásra megteremtették az est kellemes alaphangulatát. Róth Péter alpolgármester frappáns ünnepi beszédét követően Kodály zenéje szólt, először a Zöld erdőben, melyet az Auth Ágnes vezényletével fellépő férfikar adott elő, majd a zenekar játszotta el - megérdemelt sikerrel - a Galántai táncokat.

 Az Éneklő Ifjúság idei versenyén dicsérő oklevelet kapott a Kodály Legkisebbek Kórusa, Év Kórusa lett a Teleki Gimnázium Vegyes kara és Fiúkara: Polgár Zoltánné és Auth Ágnes hatalmas üdvrivalgás közepette vették át az okleveleiket.
 Az est talán legszebb produkciójában a Mezőföld népdalaiból a Hermann zeneiskola népzenészei játszottak egy csokorravalót. Büszkeségre okot adó látvány volt, ahogy a zeneiskolások-szakiskolások és tanáraik mellett az intézmény  büszkeségei, a Zeneakadémián továbbtanuló volt növendékek is felsorakoztak a pódiumon, hogy két táncospár közreműködésével néhány felhőtlen percre elvarázsoljanak bennünket oldott, lendületes, profi muzsikálásukkal.  

 A Los Andinos, majd a vendégzenészekkel megerősített Tilinkó Együttes kíséretében az összkar egy-egy Közép-andoki indián, majd körtánccal is kísért makedón népdalt adott elő. Kodály Kállai kettőse vezette fel a Fricsay-díj átadását, melyet Róth Péter alpolgármester kezéből az idén Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus karnagya vehetett át.  A műsort két újabb Kodály-kompozíció, A magyarokhoz-kánon felemelő és a Háry-toborzó tüzes hangjai csendítették ki. Utóbbi végére Kneifel   Imre gondosan bepróbálta a közönséggel a fülrepesztő "Hej!" kiáltást: vitán felül jól is szólt. Ahogyan jó "hej"(pontosabban  hely) volt a sportcsarnok is ezen az estén   minden zenebarátnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!