Hírek

2016.02.19. 06:07

Zártkertből belterületi ingatlan? - Nem teljesen lehetetlen

Székesfehérvár – Sokan élnek ma zártkertekben, ám kevesen tudják: idén ingyen szinte egyenrangúvá tehetik telkeiket a belterületi ingatlanokkal. Íme a nagyon fontos előnyök és a mód, ahogy ezt megtehetik!

S. Töttő Rita

Egy hölgy várakozik a Földhivatalnál és kérdi: hol juthat hozzá ahhoz a nyomtatványhoz, amely a zártkerti telek besorolásának megváltoztatásához kell. Azért kell neki, mondja, mert „még idén el kell ezt intézni”. S milyen igaza van: majd húszezer zártkerti ingatlan található ma a megyeszékhelyen, amelyek jó részében már rég nem művelik a földet, sőt, sokan életvitelszerűen is kint laknak a korábban hétvégi teleknek vásárolt ingatlanon. A törvény idén ingyen lehetővé teszi, hogy azok, akik nem szeretnének földet művelni ezekben a kertekben, az ingatlan művelési ágát „zártkerti művelés alól kivett” megnevezéssel lássák el. Ez a változtatás számos előnnyel jár. Tavaly november 30-tól azok a zártkerti tulajdonosok, akik nem szeretnék, hogy az ingatlanaik mezőgazdasági művelési ágban legyenek nyilvántartva, a jogszabály által meghatározott formanyomtatványon kérhetik az illetékes járási hivataloknál, hogy a zártkerti ingatlan művelési ágát „zártkerti művelés alól kivett” megnevezéssel tartsák nyilván.

Aki manapság csak gereblyézik a zártkerti telken, s nem műveli, érdemes kivetetnie a művelés alól a telket

A Fejér Megyei Kormányhivatalnál a feol.hu kérdésére elárulták: ezt persze nem kötelező megtenni: az ingatlantulajdonosok maguk döntenek arról, hogy élnek-e ezzel az egyébként ingyenes lehetőséggel. Amely egyébként idén december 31-ig él. Ám ahogy a Földhivatalnál imént említett hölgy is hamar megtudta, nem csak az ingatlan besorolásáról érdemes ekkor dönteniük: amennyiben ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban épület is volt feltüntetve, akkor a zártkerti művelés alól kivett terület mellett a fennálló épület fő rendeltetését is fel kell tüntetni. Létezik egy bizonyos formanyomtatvány, amelyet a Földhivatalnál, illetve annak honlapján is el lehet érni, a neve „A zártkerti művelés alól kivont területként történő feltüntetés iránti kérelem I.”. Ezt kell kitölteni ahhoz, hogy a változtatás kérvényezhető legyen a hivatalnál. A besorolás megváltoztatása azonban nem csak adminisztrációs szempontok miatt fontos, illetve nem csak azért lehetséges.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályán kérdésünkre elárulták: a „művelési ágból kivett” megnevezésre való módosítás elsősorban azzal az előnnyel jár, hogy attól a pillanattól kezdve az adott zártkerti telekkel kapcsolatos ügyekre nem a termőföldre vonatkozó jogszabályok vonatkoznak. Így az értékesítése, használata, haszonbérlete a belterületi ingatlanokkal azonos – ezáltal pedig egyszerűbb jogi rendelkezéseket tartalmaz – hangsúlyozzák a megkérdezett szakemberek. Termőföldek esetében ugyanis a Földforgalmi törvény speciális rendelkezéseket tartalmaz: például csak földműves szerezhet termőföldet egy hektár felett. De ami inkább érinti a zártkerti ingatlanok tulajdonosait, az az, hogy ha valaki el szeretné adni a telkét, előtte az adásvételi szerződést 60 napra ki kell függeszteni az illetékes önkormányzatnál.

Sőt – derült ki a földhivatali nyilatkozatból -, a Nemzeti Agrárkamara állásfoglalása is szükséges a tulajdonszerzéshez, amelyet a Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának jóvá kell hagynia. Ez pedig meglehetősen hosszadalmas procedúra, főleg egy egyszerű zártkerti ingatlan esetén. Nem mellesleg, ha erről nem értesül a zártkerti tulajdonos időben, számos kellemetlenséggel találhatja szembe magát egy esetleges eladás esetén. Amennyiben azonban a zártkerti ingatlanokat „művelés alól kivett” területként kérik nyilvántartani, akkor a Földforgalmi törvény szabályait nem kell rájuk alkalmazni, hiszen kivett területről van szó – hangsúlyozza a feol.hu kérdésére adott földhivatali válasz.

Jelenleg Székesfehérvárhoz egyébként 18 ezer 775 zártkerti ingatlan tartozik. Tavaly év vége óta 381 kérelmet adtak be a Székesfehérvári Járási Hivatal földhivatali osztályaihoz, ám ez az arány az elkövetkezendő hónapokban jelentősen változhat, hiszen a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) miatt az új építésű ingatlanok iránt megnövekedett kereslet a beépíthető telkek keresletét is növelte. Az ingatlanpiac téli álma hamarosan véget ér – reménykednek a piaci szereplők –, amely a zártkerti tulajdonosok téli álmának is véget vethet. Ezzel az új lehetőséggel ugyanis új távlatok nyílnak meg a zártkerti tulajdonosok előtt, hiszen számos szempontból ugyanolyan jogokat élvezhet a tulajdonuk, mint egy belterületi ingatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!