Hírek

2014.04.18. 16:00

Ybl Miklós személyzeti lépcsője

Fehérvárcsurgó - Ybl Miklósra emlékeztek a Károlyi kastélyban, ahol egy lépcsőt a neves építész tervezett.

Tribolt Lajos

Kétszáz éve, 1814, április 6-án született Székesfehérváron Ybl Miklós, a 19. század talán legnagyobb magyar építésze. Évfordulójáról országszerte megemlékeznek. Így tették ezt a fehérvárcsurgói kastélyban is, ahol az egyik lépcsőt dokumentálhatóan Ybl tervezte. Ez a lépcső ihlette az Ybl által tervezett lépcsőkről szóló fotókiállítást, valamint az Ybl által tervezett épületek közül negyven makettjének kiállítását.

Dokumentálható, hogy a kastély egyik lépcsőjét Ybl Miklós tervezte. Annál is inkább, mivel a mahagóni fából épült lépcsősor felülről van megvilágítva, s ez a megoldás Ybl által kedvelt megoldás. Károlyi György elmondta, hogy a fény egy üvegen keresztül előbb egy világító udvarkába jut, onnan ablakokon keresztül a felső szintre és egy újabb üvegen át a lépcsőházba. A központi lépcsőház közelében lévő, a látogatók által általában nem láthatólépcsőt, amely egykor személyzeti lépcső volt, sikerült helyreállítani és ma szőnyeg borítja, a tervező iránti megbecsülésből.

A lépcső adta az ötletett ahhoz, hogy az Ybl bicentenárium keretében fotókiállítást rendezzenek az építész által tervezett lépcsőkről. Ezt egészíti ki a másik szobában Ybl-épületek makettjeiből készült bemutató. A maketteket a pesti műegyetem építészettörténeti és műemléki tanszékének hallgatói készítették. Minden mű makettjét nem lehetett kiállítani, így a május 15-ig nyitva lévő tárlaton negyven alkotás látható.A megnyitót tartó Fejérdy Tamás, az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmivilágszervezete) Magyar Nemzeti Bizottsága főtitkára hangsúlyozta, hogy a diákok főleg a tervekből dolgoztak, így a makettek az eredeti elképzeléseket mutatják. Több olyan épület makettje is látható, amely már nem létezik a valóságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!