Hírek

2014.04.04. 14:55

Ybl Miklós, Fehérvár nagy szülötte

Vasárnap, azaz április 6-án lesz 200 éve, hogy Székesfehérváron megszületett Ybl Miklós (1814-1891), a magyar historikus építészet legnagyobb alakja.

Szabó Zoltán

Ybl Miklós 1814. április 6-án született Fehérváron

(A Székesfehérvári Városi Levéltárban található bejegyzés szerint Nicolaus Georgius Ignazius Ybl néven anyakönyvezték. Édesapja Ybl Miklós kereskedő, a megyei választmány tagja, nyughelye a Berényi úti Csutora-temetőben található. Édesanyja Eiman Anna volt.)

Az évforduló okán a 2014. évet más évfordulók mellett az Ybl Bicentenárium 2014 Magyar Építészet Éveként is ünnepelhetjük. Munkásságáról egész éven át több, mint 100 rendezvényt tartanak az ország mindazon tájain, ahol Ybl Miklós kézjegye megtalálható. A nagyszabású megemlékezést egy lelkes fővárosi civil szervezet, az Ybl Egyesület és vezetője Szmodits Júlia kezdeményezte, és szervezte. Ők rendezik több év óta az Ybl városi sétákat, épületlátogatásokat, kastélytúrákat és a Mester születésnapjának nyilvános megünneplését is a Duna-parti Ybl-szobor lábánál.

Ybl élete első tizenegy évét töltötte csak a fehérvári Fazekas utcai szülői házban. Bécsben, Párizsban, majd később Münchenben tanult tovább. Kezdetben neves fővárosi építész mesterek mellett dolgozott. Ezt követő közel félévszázados munkássága hihetetlenül gazdag. Számos kastélyt, templomot, gazdasági épületet épített országszerte. A főúri családok, így a Károlyiak, Zichyek, Festetics, Széchenyi, a Cziráky, Wenckheim családok körében is elismert, közkedvelt építész volt. A 19. század utolsó évtizedeiben fellendülő Budapesten sok bérházat, palotát tervezett. Ezek egy része a világháborúban sajnos elpusztult. Leghíresebb, közismert alkotásai a pesti Operaház, a lipótvárosi Szent István templom (ma Bazilika), a Duna-parti Fővámház és a budai vár alatti lejtőre tervezett Várkert Bazár, ez utóbbinak nagyszabású felújítását most fejezték be. Már látogatható.

Ybl Miklósnak Fejér megyében is találhatók munkái (Lovasberény, Cziráky-kastély átépítés, Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély átépítés és bővítés), építészi tevékenysége azonban csak csekély mértékben kötődik bizonyítottan Székesfehérvárhoz. A hatalmas Ybl életmű további kutatása a jövő számára megkerülhetetlen, komoly feladatot jelent.

Holnap, április 6-án az Operaházban díszhangversenyt rendeznek a nagy építész tiszteletére, és 1953 óta
először ismét itt fogják átadni a magyar építészek legnagyobbnak számító elismerését, az Ybl-díjakat is.

A szülőváros, Székesfehérvár e jeles nap előestéjén, ma, április 5-én szombaton, 18 órakor ugyancsak muzsikával emlékezik meg híres szülöttéről a Felsővárosi Szent Sebestyén templomban. Ez lesz a Székesfehérvári Ybl Napok nyitórendezvénye. Hétfőn, április 7-én, 17 órakor pedig a fehérvári civilek kezdeményeztek egy főhajtást Ybl Miklós szobránál, a róla elnevezett lakótelepen, az egykori szülői ház helyének közelében. A tiszteletadás májusban több rendezvénnyel folytatódik. Az Ybl Miklós Emlékérem kiadásával, bemutatásával, kiállításokkal, emléküléssel. koszorúzással idősebb Ybl Miklós nyughelyénél, a hagyaték megtekintésével. Októberben pedig, az Építészet Világnapján őszi séta indul, Ybl Miklós nyomán.

 

Címkék#ybl miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!