Hírek

2006.02.17. 18:04

WHO: a világ túl keveset költ az oltóanyag kifejlesztésére

Genf (MTI/Reuters) - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint messze nem fordítanak elég pénzt az oltóanyag kifejlesztésére.

Mórocz Zsolt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon több mint 3 milliárd dollárt költöttek már a madárinfluenza kapcsán vírusos-influenzás megbetegedések kezelésére ajánlott szerek - túlnyomórészt a Tamiflu - felhalmozására, de messze nem fordítanak eleget oltóanyag kifejlesztésére, vagyis egy esetleges madárinfluenza-világjárvány lehetséges megelõzésére.

Klaus Stohr, a WHO influenzavakcina-fejlesztési különtanácsadója szerint a klinikai kísérletek elõzetes eredményei ígéretesek, de sokkal több munka szükséges e téren. Különösen nehezményezte, hogy oltóanyag-kísérletekre eddig csak körülbelül 20 millió dollárt költöttek világszerte. A különleges körülmények között emberre is veszélyesnek bizonyult H5N1 madárinfluenza-vírustörzs eddig 169 embert fertõzött meg világszerte, és 91 ember halálát okozta 2003 óta.
A világjárvány elleni oltóanyag kifejlesztésében lassú a haladás Stohr szerint, aki úgy véli, hogy vírusos megbetegedéseket kezelõ szerekkel kapcsolatos beruházásokhoz képest a madárinfluenza-vakcina kifejlesztése túlságosan kevés figyelmet kapott, annak dacára, hogy egy világjárvány esetére ez lenne a legígéretesebb egészségügyi befektetések egyike.

Stohr úgy véli, hogy a kormányok legalább 3 milliárd dollárt költöttek a Roche Tamiflu nevû gyógyszerének felhalmozására, azonban e szer - amely nem elõzi meg az influenzát, csak enyhíti annak tüneteit - jelenleg rendelkezésre álló adagjai csak a világnépesség mintegy 2 százaléka számára elegendõk. Ugyanakkor egy vakcina sokkal több embernek adhatna védettséget. A világ több országában folynak ígéretes oltóanyag-kísérletek: így Ausztráliában, Franciaországban, Magyarországon. Az ausztráliai CSL Ltd. éppen pénteken jelentette be, hogy az egészséges felnõttek bevonásával végzett kísérleteinek elõzetes eredményei "bíztatók". A francia Sanofi Pasteur, a világ vezetõ oltóanyaggyártója, a magyar kormány és a magyar Omninvest is azt közölte, hogy kísérleti vakcináik hatékonyak a betegség elleni immunválasz kiváltásában.

Senki nem tudja persze, hogy az oltóanyagok közül melyik lesz hatásos a H5N1 speciális, módosult vírustörzse ellen. A jelenlegi feltételezések szerint a H5N1-bõl mutációval, módosulással létrejövõ, új vírustörzs okozhatna emberek között terjedõ madárinfluenza-járványt a világon. Stohr szerint az elõzetes kísérletek nagy reményekkel kecsegtetnek, de 3-5 év is beletelhet, mire kiderül, hogy egy vakcina milyen készültséget jelent a világjárvány elleni felkészülésben. Összeségében a világon nyolc klinikai kísérletet zártak már le, hat jelenleg zajlik, és erre az évre még legalább 14 újabbat terveznek. Ez összesen 28 kísérlet, de Stohr szerint még mindig túl kevés cég áll készen és rendelkezik befejezett klinika kísérlettel.

A szakértõ szerint az áttörés alapvetõen a globális vakcinagyártó kapacitáson múlik: veszély esetén hiába lenne szükség nagyobb oltóanyaggyártó kapacitásra, ha a járványt megelõzõ idõszakban nincs kiépítve a megfelelõ termelési kapacitás. Még a hagyományos influenzajárványok elleni oltóanyag sem jut el minden rászorulóhoz, a WHO szakértõje szerint.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2 milliárd forintos hitelt nyújt az Omninvest Kft.-nek annak érdekében, hogy a társaság kifejleszthesse a madárinfluenza emberre veszélyes változata, a H5N1 vírus elleni oltóanyagot, jelentette be Kóka János közlekedési és gazdasági miniszter szerdán az MFB-ben.
Az MFB hitellel kívánja elõsegíteni, hogy a madárinfluenza ellen hatásos magyar technológiát ne know-how-ként, hanem vakcina formájában lehessen piacra vinni Magyarországon és külföldön, rögzítette Kóka János. A miniszter hozzátette: kormányhatározat született arról, hogy az MFB maximum 2 milliárd forintos hitellel elõmozdítja a H5N1 vírus elleni oltóanyag hazai és külföldi bejegyeztetését és gyártását.

- Az Omninvest Kft. hitelkérelme és a kapcsolódó mellékletek január 26-án beérkeztek az MFB-hez, bízom benne, hogy február végéig alá lehet írni a hitelszerzõdést - mondta Kóka János. További 2 milliárd forintos kormányzati kutatási-fejlesztési támogatáshoz jut az Omninvest Kft., saját erõként pedig 1 milliárd forintot ruház be a vakcina piacra juttatása érdekében.

Magyarországon kizárólag az Omninvest Kft. rendelkezik engedéllyel arra, hogy humán vírusvakcinákat állítson elõ. A cég 1995 óta gyárt influenzavakcinát, amely az influenza 2A és 1B vírustörzse ellen véd. Az Omninvest egyike azoknak a cégeknek a világon, amelyeknek a WHO rendelkezésére bocsátotta a H5N1-es vírustörzset azzal a céllal, hogy próbáljanak meg a vírus ellen hatékony oltóanyagot kifejleszteni.
Az Omninvest Kft. több mint 90 százalékos tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd., a kisebbségi rész pedig egy magyar magánbefektetõ tulajdonában van. A társaság éves árbevétele 1,3 milliárd forint. Ennek mintegy 70 százalékát teszik ki a kormány influenza elleni vakcina-megrendelései, amelyek a lakosság ingyenes megelõzõ oltását teszik lehetõvé.

Az Omninvest Kft. közel félmillió adag hagyományos influenza elleni oltóanyaggal rendelkezik raktáraiban. Ez a mennyiség járványügyi helyzet esetén azonnal felhasználható, közölte a cég az MTI érdeklõdésére. A közlemény szerint a H5N1-es törzset tartalmazó oltóanyag gyártását megkezdték. Az Omininvest Kft. minden elõkészületet megtett a nagy volumenû - világjárvány helyzetben szükséges - gyártás beindításához.
A cég számításai szerint a forrás rendelkezésre állása esetén, a magyar lakosság biztonságos ellátását követõen sor kerülhet a termék, illetve a technológia külpiaci értékesítésére is, amelyre hatalmas igény mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!