Hírek

2014.05.06. 17:10

Waldorf-óvoda lenne az álmuk

Waldorf óvodát szeretne létrehozni egy közösség. A kisgyermekek kibontakozását előtérbe helyező óvoda megvalósításának vágya nem most először fogalmazódott meg, de eddig valamiért nem sikerült létrehozni.

S. Töttő Rita

A fehérvári Waldorf óvodáért küzdő hölgyek minden második héten összegyűlnek A Szabadművelődés Házában jobbról Fodor-Gál Nikolett, s a fehérvári Babahordozó Klub tagjai

Ma közel hatvan Waldorf szellemiségű óvodai csoport működik az országban. Fejér megyében Dunaújvárosban találhatunk egyet, de számos kezdeményezésről hallottunk már a környéken: a Velencei-tó területén, Úrhidán és Székesfehérváron is tettek erőfeszítéseket szülők azért, hogy e különleges, a kisgyermekek igényeit maximálisan előtérbe helyező, a szabad játék és fejlődés lehetőségét biztosító intézmény megnyithassa kapuit.

Eddig sikertelenül, mégpedig vélhetően azért, mert két fontos tényezője van annak, hogy valaki Waldorf-óvodát hozhasson létre: a törvényi
előírásoknak megfelelő (azaz három méteres belmagasságú tornaszobával rendelkező) épület, valamint két Waldorf, valamint állami óvónői végzettségű nevelő megléte.

- Mindkettő nagy falat, nehéz rátalálni - vallja be Fodor-Gál Nikolett, annak a szülői közösségnek a tagja, amely január óta kéthetente összeül azért, hogy megvalósítsák álmaikat: a Waldorf-óvodát. E csoport a Székesfehérvári Babahordozó Klub összetartó közösségéből verbuválódott s reményeik szerint, ha lassan is, de egymásra találnak a megfelelő végzettségű pedagógusokkal és megtalálják talán az önkormányzat segítségével azt az épületet, amely alkalmas óvodai célra. S hogy mit jelent valójában a Waldorf óvoda? Nem földtől elrugaszkodott módszereket, de mindenképpen a gyermek szabad fejlődését előtérbe helyező figyelmet. A Rudolf Steiner által alapított pedagógiai módszer szerint úgy nevelik a gyermeket, hogy az képes legyen a saját akaratát, érzelmeit és gondolkodását önálló és felelős életvitelre fordítani. Mindez többek közt sok játékot, élményt, az óvónő példaértékű viselkedését, egészséges környezetet és ételeket, valamint vegyes korosztályú csoportokat jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!