Hírek

2010.11.23. 18:59

Visszavonták a visszahívási előterjesztést

Felcsút - Népes hallgatóság kísérte figyelemmel a felcsúti önkormányzati ülést, amely közmeghallgatással folytatódott. Többen a jegyző jövője miatti aggodalmukat fejezték ki, aláírásokat gyűjtöttek maradása érdekében. Az ülésen azonban nem került szóba a jegyző távozása.

Zsohár Melinda

Vélhetően az előzmények miatt telt meg a felcsúti házasságkötő terem már az önkormányzati ülésre, ahol a több hely miatt tanácskoztak a képviselők. Az alakuló ülésen a Fidesz-frakció bejelentette, hogy vissza kívánja hívni Sallainé Eigner Nóra jegyzőt, ám törvényi akadálya volt az előterjesztésnek. A faluban aláírásgyűjtést kezdeményeztek a jegyzőnő iránti szolidaritást kifejezendő, ám a hétfő esti ülésre úgy tűnt, okafogyottá vált e kezdeményezés. A napirendek között nem szerepelt a jegyző visszahívása, így arról kérdést intézett az egyik lakos a képviselőkhöz. S bár elvileg nem kérdezhetnek a testületen kívüli jelenlévők, Varga György polgármester megadta a szót, s a képviselők is reagáltak a felvetésre. A Fidesz-frakció álláspontját legtöbbször kifejtő Mészáros Lőrinc képviselő elmondta, hogy visszavonták az előzőleg írásban is megtett előterjesztést Sallainé Eigner Nóra visszahívására. A későbbi közmeghallgatáson ismét feltett kérdésre szűkszavúan ezt ismételte meg a képviselő, s a jegyzőnő sem szólalt meg a témában.

A testületi ülésen a bizottsági helyek kiosztásában is kifogással éltek néhányan a hallgatóság soraiból, mivel az egyetlen független Makai Kinga képviselő nem került be a három bizottság közül egyikbe sem. A felcsúti védőnőt szívesen látták volna a szociális bizottságban, ám a polgármesterrel együtt héttagú testület többsége, az öttagú Fidesz-frakció másként határozott. Legjobb meggyőződésük szerint hozták meg döntésüket, szólt az indoklás. A többség a háromnegyedévi költségvetést sem fogadta el, nemmel szavazott. Szeretnék alaposan áttanulmányozni a részleteit az önkormányzati gazdálkodásnak, mondta Mészáros Lőrinc képviselő.

Pénzügyek többször szóba kerültek, leginkább adományozás kapcsán. Mivel a szűkös költségvetés miatt a felcsúti közalkalmazottaknak nem jutott étkezési támogatás, a Fidesz-frakció lemondott hátralévő tiszteletdíjáról a javukra. Félmillió forintot és járulékait ajánlották fel, amelyhez a polgármester csatlakozott 25 ezer forinttal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívására a kolontáriaknak ajánlottak fel a költségvetésből 100 ezer forintot, a Fejér megyei közgyűlési elnök kérésére pedig a saját pénzükből további 100 ezer forintot a Fidesz-frakció tagjai - ehhez is 25 ezer forinttal csatlakozott a polgármester. Az általános iskola negyedikeseinek kirándulásához szintén 100 ezer forintot szavaztak meg a büdzséből, amely egyébiránt nem valami bőséges. Felcsúton sok településhez hasonlóan folyószámla hitelt is kénytelenek igénybe venni, igaz, a lehetséges 15 millió forint helyett alig nyolcmilliónyit vettek fel.

A közmeghallgatáson a szokásos hétköznapi ügyekhez szóltak hozzá az addig is jelenlévő polgárok, csaknem két órán keresztül. A végén néhány perces vita bontakozott ki még egyszer a jegyző helyzetéről, ami azonban gyorsan lezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!