Hírek

2012.10.12. 13:27

Visszakéri Székesfehérvár a börgöndi reptér területét (frissítve)

Székesfehérvár - A szerződés szerint ez év júliusáig meg kellett volna építeni a repteret. Ez nem történt meg, a város most a kötbér érvényesítésén vagy a tulajdonjog visszakövetelésén gondolkozik.

Házi Péter

- Úgy tűnik, véget ért a reptéri mutatvány, súlyos kár érte Fehérvárt. Vajon mindez nem veti-e fel a megtévesztés jogi kategóriáját? Ezért is  sajnálatos, hogy nem nyílt ülésen tárgyalja a közgyűlés a reptér kérdését - vetette fel még a nyílt ülésen Szigli István képviselő. Cser-Palkovics András polgármester szerint azért kell zárt ülésen tárgyalni a kérdést, mert a vitában hangozhat el olyan felvetés, ami akár városfejlesztési érdekeket is sérthet.



A pénteki zárt ülést követően a város polgármestere, ahogy a közgyűlésen is ígérte, ismertette a határozatot: - Az Alba Airport Kft-vel kapcsolatban   érvényesíteni kívánja a város   a rendelkezésre álló jogi eszközöket, hiszen az építkezés nem kezdődött meg. Elsősorban a kötbérigény érvényesítésére gondolunk, de emellett a közgyűlés azon szándékát is kifejezte, folytatódjanak a tárgyalások a befektetőkkel, próbáljunk peren kívüli egyezséget kötni. Senkinek nem lenne jó, ha hosszú éveken át elhúzódó per alá kerülne az ingatlan, mert a per befejeztéig sem reptér, sem ipari park nem működhetne itt - fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a közgyűlés konkrét javaslatot is megfogalmazott: adja vissza a befektető mind a repülőteret, mind az ipari parknak kijelölt területet. Mégpedig térítésmentesen, ennek fejében a városnak sem lenne  ezután más követelése a befektetők felé.

-  Bízom benne, hogy ezek a tárgyalások eredményre vezetnek. Ha nem, akkor az önkormányzat  kész a jogi lépések megtételére. A befektetőknek lehetőséget adunk álláspontjuk közgyűlés előtt történő ismertetésére. Készek vagyunk az együttműködésre, de nem nézhetjük tétlenül, hogy évek ót semmi nem történik az ügyben - summázta a város polgármestere.


Nem árt egy kis múltidézés: az egykori katonai reptér  2001-ben, egy árverést követően, 280 millió forintért került az abai és a székesfehérvári önkormányzat tulajdonába. Ekkor még egy angol befektető, a Wiggins Group (későbbi nevén PlaneStation Ltd.) látott fantáziát abban, hogy a területen nemzetközi légibázis épüljön. Az angol befektető 2005-ben azonban csődbe ment, ezt követően szállt be a fejlesztésbe a Biggeorges-NV Zrt., amelynek tulajdonosa Nagygyörgy Tibor és Nyíri Viktor. 2008-ban módosították az önkormányzat és a befektetők közötti szerződést, a cégek kötelezettséget vállaltak  arra, hogy 2012 július 17-éig befejezik a reptér építését.  Ha az építkezés mégsem valósul meg határidőre, akkor információink szerint  egymilliárd forintos nagyságrendű  kötbérfizetési kötelezettség terheli őket. Telefonon kerestük Nyíri Viktort, hogy véleményét kérjük az önkormányzat döntéséről, de nem sikerült elérnünk.

Májusban még új időpontokról egyeztettek. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!