Hírek

2015.05.30. 15:21

Virágcsodákra licitáltak a Szent Kristóf ház javára

Székesfehérvár - A Pünkösdi Virágálom eddigi legsikeresebb árverését tartották pénteken, amelynek bevételét ebben az évben a Szent Kristóf Ház kapta. A csokrok megvásárlásából 85 ezer forint gyűlt össze, Magyar László, a Ház vezetője azt mondta, kézműves foglalkozások alapanyagait vásárolják meg belőle.

J. Mező Éva

2010 tavaszán nyílt meg Maroshegyen az Egyházmegyei Karitász által működtetett Szent Kristóf Ház, amely fogyatékkal élőket fogad, leginkább nappali foglalkoztatásra. A virágcsokrok licitálásán Magyar László intézményvezető, illetve Nagy Lajosné, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatója is részt vett, de az utolsó sorokban többen ott ültek az otthon lakói közül is. Kedvesen örültek minden csokor eladásának, tudták, hogy minden fillér az ő mindennapjaikat gazdagítja.

Szabó János szakújságíró emelte a kedvet a licitálásra és gyarapította a virágos ismereteket. Fotó: Koppán Viktor

Horváth Ildikó, Balog András és Vida Márta kötötte a bámulatos csokrokat, virágdíszeket, összesen tizenhetet, valamennyinek gyorsan ment felfelé az ára. Ebben az évben is Szabó János szakújságíró emelte a kedvet a licitálásra, miközben a résztvevők tudását is gyarapította a virágkötészetről: a hozzávaló gyöngyökről, tollakról, színek harmóniájáról, a koszorúalapokról, a kőmoháról, vagy a flamingó virág természetrajzáról. A jelenlévők örömmel hallgatták az új ismereteket, de persze azt is tudták, hogy a pénzük jótékony célokat szolgál. Volt, aki tizenötezer forintot is adott egy virágkompozícióért.

A pénzt az árverés végén hálásan köszönte meg a jelenlévőknek Magyar László:

– A Szent Kristóf Ház mintegy 230 négyzetméteren kínál nappali ellátást 25 halmozottan sérült ember számára, tizenketten pedig bent lakhatnak az otthonban Székesfehérvárról és a környék falvaiból. Az otthont egy családi házból alakítottuk ki a sóstói tanösvény bejáratánál. Célunk az volt az intézmény megnyitásával, hogy lehetőséget teremtsünk a különleges képességű embereknek a közösségi együttlétre, a személyes kapcsolatok kialakítására, önálló képességeik minél többrétű kipróbálására, a társadalomba való be-, illetve újrailleszkedésükre. Lakóink zöme értelmileg akadályozott, de vannak közöttük halmozottan, látásukban, vagy mozgásukban sérültek is. Szeretnénk, ha ezeket az embereket befogadná a társadalom, és ők is megismernék a környező világot – ezért is kísértek el most engem ide többen. Nemrég pedig ugyanezen okból utcavendégséget szerveztünk. Meghívtuk a környékünkön lakókat, lássanak bele az életünkbe. A keresztény szeretet jegyében dolgozunk, nem hiszem, hogy van a miénknél jobb kedvű munkahely – mesélt életükről Magyar László intézményvezető, már a licitálás utáni nyugodt percekben, és elárulta azt is, hogy a jótékonysági árverés bevételének konkrét helye van. A pénzből gyönyörű kézműves termékek születnek majd.

Aki járt már a Püspökkert adventi vásárának karitász sátrában, meggyőződhetett arról, hogy a Szent Kristóf Ház lakóinak keze nyomán csodálatos karkötők, gyöngyfűzések, dombornyomásos technikával készült képeslapok, hímzett levendulás zsákocskák, festmények készülnek. Akadályoztatásuk – ahogy Magyar László megfogalmazta – nem gátolja őket ebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!