Hírek

2012.06.06. 05:53

Vinné az állam a helyi adókat?

Fejér megye - Hamarosan a települések polgármesterei is megismerhetik hazánk 2013-as költségvetésének sarokszámait. A hírek szerint felmerült az illetékek, a gépjármű-, az iparűzési adó egy részének "elkérése" is.

Munkatársunktól

Készül Magyarország jövő évi költségvetése,  a tervezetet a  polgármesterek   két héten belül megismerhetik, de  már most szivárogtak ki információk: az országos sajtót is bejárta  a hír, miszerint a gépjárműadóból és az illetékekből befolyó pénz egy részét elvonná a központi költségvetés. Az is elképzelhető,  az évi 500 milliárd forint bevételt jelentő iparűzési adó egy részét is magához vonná az állam. Adószakemberek szerint az átengedett adók, így a gépjárműadó esetében ennek nincs  akadálya, ám az iparűzési adó tipikusan helyi adó, ehhez nem lehet így  hozzányúlni. A találgatások szerint ezt úgy oldanák meg, hogy az állam által a feladatok ellátáshoz adott normatívát a helyi iparűzési adó bizonyos részével csökkentenék.
 
- Találgatni lehet, de a  felvetés csak hangulatkeltésre jó - véli Varga Gábor, a megye déli térségének fideszes országgyűlési képviselője, Cece polgármestere.  Mind az iskolai normatívát, a gépjárműadót, az iparűzési adót és az illetékbevételt tekintve településfüggő a várható intézkedések hatása. Az  iskolák esetében az állam feladatot is visz el, ami Cecén több tízmillió forintos költségmegtakarítást jelenthet, jócskán ellensúlyozva az esetleges többi elvonást. 

- A  végleges költségvetési tervezet tudatában lehet megnézni, kinek, mi, mit hoz majd - tette hozzá.
 
- Magam is sok mindent hallottam már; a városra nézve jót és roszat egyaránt. Találgatásokba azonban nem szeretnék bocsátkozni,  a  költségvetés sarokszámai e hónap közepe táján megismerhetőek lesznek - mondta  érdeklődésünkre Cser-Palkovics András,  Fehérvár polgármestere, aki szerint az  önkormányzat adott évi forrásait csak  a rá  háruló aktuális feladatok alapján érdemes csak vizsgálni.  (Székesfehérváron  egymilliárd forint folyik be csak gépjárműadóból, az iparűzési adóból idén tízmilliárdos bevételt várnak.)  
 
- Az önkormányzatoknak jelenleg nincs pontos információja arról, lesz-e és milyen mértékű elvonás a jövő évi költségvetésben - jelentette ki Oláhné Surányi Ágnes, Velence polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének alelnöke:    Mi is sajtóinformációból olvastuk, hogy  a személyi jövedelemadó, iparűzési adó és a gépjárműadó önkormányzatokra jutó részei jelentősen csökkennek. A kiszivárogtatott adatok alapján csak remélni tudjuk, hogy nem lesz nagyobb az elvonás mértéke, mint az a megtakarítás, amely a feladatok csökkenéséből keletkezhet. Ehhez azt is pontosan kell majd tudnunk, hogy az oktatási és egészségügyi intézmények, hatósági feladatok közül melyek maradnak egyértelműen helyi feladatként. Mi nagyon örülnénk annak, ha a feladatcsökkenésből eredő megtakarításnál nem lenne nagyobb az elvonás. 
 Szabadbattyán polgármestere, Mátrai Csaba szerint a változások kényszerűsége nem kérdőjelezhető meg, új alapokra kell helyezni a rendszer működtetését, amihez új elosztási, feladat-ellátási módot kell társítani.   Sajnos nem tapasztaljuk a tervszerűen felépített, jól kommunikált, napi szinten is működőképesnek elfogadható új rend elemeit - vélte az elöljáró.

Sükösd Tamás, Sárbogárd városának  polgármestere úgy ítéli meg, hogy a felröppent hírek hangulatkeltésre jók csupán. Mi lesz az iskolai normatívákkal?    ez határoz majd meg sok mindent.
 
- A tervezett kormányintézkedések önkormányzat-ellenesek, az önkormányzatiságot csorbítják - Tilhof István mátyásdombi polgármester a tőle megszokott nyíltsággal válaszolt lapunk kérdésére. Kendőzetlenül kimondta: a következmények beláthatatlanok lesznek, nem jó irányba halad a jelenlegi kormány. Az állam elsorvasztja a vidéket, a kétezer lélekszám alatti településeket akár el is törölnék a térképről. Mátyásdomb élni akar, az iskolánkat is megtartjuk! - jelentette ki.

Oláhné Surányi Ágnes velencei, Sükösd Tamás sárbogárdi, Tilhof István mátyásdombi és Varga Gábor cecei polgármester: kérdések vannak, de két hét múlva többet tudnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!