Hírek

2013.05.08. 11:46

Világversenyre készül az ifjú asztalos

A szakmák világbajnokságára, a World Skills-re készül a székesfehérvári Sárvári Ádám; a 21 éves fiatalember július elején Lipcsében méri majd össze tudását a föld számos országából érkező ifjú versenytársakkal.

Dávid Erzsébet

- A világ legjobbjainak négynapos vetélkedőjén az épületasztalos szakmában állok rajthoz. Azért választottam a szakmának ezt az ágát, mert nagyon szeretek tömör fával dolgozni, fűrészelni, vésni, csapolni. A verseny nagyon keménynek ígérkezik: rajz alapján, kétszer tizenegy óra alatt két munkát kell elkészítenünk. Azt, hogy mi lesz a konkrét tennivaló, pontosan a helyszínen tudjuk meg. Tizenegy „tétel” közül választják majd ki a szakértők azt a két feladatot, amit meg kell oldanunk. A tizenegy munkadarab tervrajzát már megkaptuk, azok alapján készülhetünk a megmérettetésre.

Sárvári Ádám július elején Lipcsében méri majd össze tudását a versenytársakkal

- Ami biztos: elsőként egy keretszerkezet, ajtó, ablak elkészítése lesz a dolgunk, másodikként pedig valamilyen térbeli lépcsőt, vagy fellépőt kell csinálnunk. Bonyolult feladat mindkettő, mert a munkadarabokon legalább tíz csomópontnak kell lennie, s mindegyik más-más kötést tartalmaz. Jó, hogy saját kéziszerszámaimmal dolgozhatok, nekem és a bútorasztalos szakmában induló budapesti Kálnai Leventének pedig szponzorunk biztosítja a szükséges kisgépeket - magyarázza Ádám.

Mint mondja, a versenyzőknek nagyon gyorsan és precízen, 0,2 milliméteres tűréshatárral kell majd dolgozniuk. Ilyen nagymértékű pontosság szokatlan a faiparban, inkább a fém-és műanyagipari munkákra jellemző. Nem lehet lazán venni a dolgokat, mert a zsűri nemcsak a készterméket, hanem minden elkészített alkatrészt külön-külön értékel majd, azaz megméri kívül, belül. S, hogy még nehezebb legyen jó eredményt elérni, nagyon kemény versenytársakkal kell megmérkőzni. A legnehezebb azokat a Távol-Keletről érkező ifjú faipari szakembereket lesz legyőzni, akik már két éve készülnek a megmérettetésre, s - Ádám szavait idézve, - olyan gyorsan és maximális pontossággal dolgoznak, mint a robotok.

Az Európa bajnok ifjú asztalos magasra állította maga előtt a lécet. Lipcsében dobogós helyet, vagy legalább kiválósági érmet szeretne szerezni.  S, hogy ezt a célt elérje, rengeteget gyakorol. Részben a családi asztalos üzemben, ahol alkalmazottként dolgozik, s ahol a szakma olyan kiválóságaihoz fordulhat tanácsért, mint az asztalosságot évtizedek óta magas szinten művelő nagyapja és ugyancsak kiváló szakember édesapja. A budapesti „edzőtáborban” pedig – ahol a felkészülés utolsó heteiben egyre több időt tölt, a számos szakmai elismerést szerzett Babanecz Csaba és Fekete Zoltán szakértő segíti a felkészülésben.

Ádámnak a jövendő küzdőtársakkal szemben némi előnyt jelenthet a versenytapasztalata: az ifjú faipari szakemberek tavalyi, európai versenyén, Belgiumban, ahol gépkezelőként, a megmunkált munkadarabok alapanyagának előkészítésén dolgozott a háromtagú csapatban, egyéniben negyedik helyezést ért el, csapatával pedig aranyérmet nyert.  S természetesen nagyon sokat nyom a latban az inspiráló családi környezet, s az, hogy Ádám gyakorlatilag nagyapja asztalosműhelyében nőtt fel, majd szigorú édesapja keze alatt tanulta meg a szakmát.

- Még a gyalupadot sem érte fel, amikor négy-ötévesen már ott „dolgozott” a műhelyben, egy hokedlin szögelt, gyalult, s leste a mozdulataimat. Nem lehetett nem észrevenni, hogy nagyon tehetséges a fiú, az Isten is asztalosnak teremtette – mondja a szakmára 1981 óta 134 tanulót megtanító idős Sárvári József.

Azt, hogy a korszerű technika sem okoz neki gondot, annak is köszönheti, hogy tizenhárom-tizennégy éves volt, amikor édesapja megismertette a CNC-vel, a számítógéppel működő gép kezelésével. Gyorsan megtanult programot készíteni, s ezt a tudását azóta is fejleszti...

- Nagyon szeretek fával dolgozni, olyan maradandó alkotásokat készíteni, amelyek akár fél évszázad múltán is őrzik szépségüket, s évtizedek múlva is büszkén mondhatom róluk, az én kezem alól, vagy a Sárvári üzemből került ki, a Sárvári család egyik tagja készítette. Büszke vagyok a nevemre, s a vállalkozásunk sikereire. Úgy akarok dolgozni, hogy magam is gyarapíthassam azokat.

Az esetleges világversenyen elért siker után miként képzeli jövőt? Mint mondja, nem akar külföldön dolgozni, sőt, még azt is fontolgatja csak, hogy nyelvtudásának gyarapítása végett félévre elmenjen-e Angliába. Itthon akar sikeres lenni, s a nagyapja, édesapja által megalapozott vállalkozásban, a családi vállalkozásért dolgozni. Tapasztalatait, tudását átadva pedig már jövőre szakértőként szeretné segíteni a fiatal, tehetséges versenyzők felkészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!