Hírek

2013.07.17. 16:45

Vigyázz, csak harminccal!

Kevesen tudják, hogy májustól csak harminc kilométer/órás sebességgel lehet autózni a fotónkon is látható táblával jelzett útszakaszon.

Házi Péter

Enyingi tudósítónk szerint a tábla balesetveszélyes helyzeteket is szül a városban, nem beszélve arról, hogy a rendőrök is bírságolnak. A Fejér Megyei Hírlap néhány éve indította el a rendkívül jól sikerült „táblátlanítási” akcióját, amelynek célja a megyében feleslegesen, indokolatlanul felszerelt közlekedési táblák leszerelése volt.

Most egy újabb, indokolatlannak tűnő táblára akadtunk. No de nézzük a részleteket: A hétköznapi autós nem bogarássza a jogszabályokat, így többségünk arról sem tud, hogy májustól egy aprócskát módosult a KRESZ a 29/2013. (IV. 30.) számú kormányrendelet alapján.

A veszélyt jelző „Gyermekek” tábla arra hívja fel a figyelmet, hogy a környéken fokozottan számolni kell gyermekek úttestre lépésével. Egy másik paragrafus viszont arról szól, hogy ha ezen tábla alatt szerepel egy távolságot jelző tábla, akkor azon a szakaszon legfeljebb harminc kilométer/órás sebességgel szabad közlekedni.

 

Kis képünk Enyigen készült., a tábla szerint legfeljebb harminc kilométerperórás sebességgel mehetünk itt. pedig tudósítónk szerint semmi nem indokolja ezt a lassúságot. Fehérváron, aKossuth iskolánál legalább már kikerült egy egyértelműsítő tábla (Fotó: Pati-Nagy Bence)



Enyingi tudósítónk, Sziládi Béla arra hívta fel a figyelmet, egy ilyen táblát helyeztek el Enying és Balatonbozsok között, a belterületi szakaszon, ahol gyakorlatilag semmi értelme sincsen: a főút egyik felén árokkal elválasztva járda van, a másik felén kukoricás, ami semmiképpen nem ösztönzi az iskolába igyekvő gyermekeket az átkelésre.

Enying belső részén, ahol az iskola van, talán még lenne értelme a veszélyjelzésnek, de itt nem nagyon van. Mivel lakott területen belül van, egyébként is az 50 kilométer/órás sebesség a megengedett, amit az új jogszabály 30-ra csökkentett.

Tudósítónk tapasztalata szerint emiatt óriási veszélyhelyzetek álltak elő a szóban forgó útszakaszon: Nyílt úton, nagy forgalom mellett türelmetlen utazók, kamionok, nem értik a lassítás okát, erőszakos előzések, mindenki veszélyben. Ráadásul a rendőrség is megjelent, gyakran fotózzák az autósokat, akik bizony a józan észt felülbíráló táblák ellenére (szabályt szegve) normálisan közlekednek. A közlekedési táblákat az út fenntartója, jelen esetben a Magyar Közút Zrt. helyezi ki, így az esetleges változtatásokról is ők döntenek.

Megkerestük a megyei igazgatóságot, ahol Lánczos János üzemeltetési osztályvezető készségesen fogadta kérdéseinket. Megtudtuk, az Enyingen átvezető 64-es főúton hosszú idő óta kint vannak ezek a táblák, ám kopottak voltak, ezért újakra cserélték. A KRESZ módosítás miatt most egy vizsgálatot indítanak a megyében, amelynek célja annak feltérképezése, mindenhol indokolt-e a tábla.

Ha nem, leszedik, ha indokolt, akkor viszont az egyértelműsítés érdekében kiteszik a sebességkorlátozást jelző, például 30-as vagy 40-es táblát. Az enyingi esetben elképzelhető, hogy le is szerelik az ominózus táblát, mert a 30 kilométerperórás sebesség indokolatlanul lassítja a főút forgalmát, ám ez ügyben még nem született végső döntés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!