Hírek

2017.01.05. 20:50

Vigyázat, ez tényleg átverés! - A trükk régi, a csaló új

Enying - A várost járó csaló azt állítja, a háziorvos sorsolást rendezett, amelynek nyertese a személyesen megkeresett lakos.

Házi Péter

Enying (sznj, hp) - Egy 87 éves nénitől többtízezer forintot lopott el az a csaló, aki a helyi háziorvosra hivatkozva jutott be a házba.Az enyingi háziorvos, László Judit nevével visszaélve lopta meg egy csaló nő az egyik 87 éves nénit. Az illető a háziorvos nevében csengetett be a különböző házakhoz, elsősorban idős emberekhez. Az esetről a doktornőt egy hozzálátogató nő értesítette, aki a kirabolt hölgyet is gondozza.

Elmondása alapján a csaló azt állítja, a háziorvos sorsolást szervezett a rendelőjében, amelynek nyertese az ajtót nyitó ember, akinek a postaköltséget kell kifizetnie. Így a házba bejutva a néni figyelmét már könnyű volt elterelni, és pénzét ellopni.A trükk nem új: néhány hónapja Fehérváron is hasonló módszerrel, a háziorvos által küldött, megnyert gyógytakaróra hivatkozva jutottak be a lakásokba.

Egyelőre egyetlen esetet jelentettek be, nem kizárt, hogy mást is átvert már a szélhámos nő, aki ellen büntetőeljárás indult
Fotó: FMH-archív

A legnagyobb közösségi portálon terjed a felhívás, mely szerint az enyingi háziorvos, dr. László Judit nevében csenget be egy csaló a különböző házakat járva, elsősorban az idős emberekhez. Az esetről a doktornőt egy hozzálátogató nő értesítette, aki a kirabolt hölgyet is gondozza. Elmondása alapján a csaló azt állítja, a háziorvos sorsolást szervezett a rendelőjében, amelynek nyertese az ajtót nyitó ember, akinek százhúszezer forintot kell fizetnie. A konkrét esetben részben járt csak sikerrel a szélhámos, tudtuk meg Kiss Z. Edwardtól, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

- Úgy tudjuk, január 4-én, dél körül, egy 87 éves idős hölgyet látogatott meg egy nő. Találkozásukkor azt mondta, hogy a nyertes egy jutalomsorsoláson gyógyítógépet nyert, amelynek bizonyos összegű ellenértéke van. Ez nem más, mint a szállítási költség, százhúszezer forint, melyet a későbbiekben visszafizetnek majd neki. A hölgy a tettesnek elárulta, hogy ekkora összeggel nem rendelkezik, azonban a csaló egy ürüggyel a másik szobába küldte őt, miközben több tízezer forintot tulajdonított el tőle. Az Enyingi Rendőrőrsön csalás bűntette miatt indult eljárás - árulta el kérdéseinkre a szóvivő.

Nem olyan régen egyébként hasonló módszerrel csaltak ki pénzt idősektől Székesfehérváron. Az elkövető akkor is (egy másik) háziorvosra hivatkozott, ám azt mondta, hogy a sorsoláson egy 280 ezer forint értékű gyógytakarót nyertek a kiválasztottak, amelynek a 70-80 ezer forintos postaköltségét kell kifizetniük. A történet végül sikerrel zárult, ugyanis a rendőrség az egyik ház kamerafelvétele, illetve a rendszám alapján elfogta a csalót.

Bár a felhasznált trükkök tárháza széleskörű, a baj megelőzhető. Ha bizonytalanok vagyunk az ajtónkon kopogtató személy hitelességében, tárcsázzuk a 112-es, ingyenes segélyhívószámot. Ezt követően perceken belül kiküldenek a megadott címre egy rendőrt, aki ellenőrzi a megjelent személyt. Az a személy, aki a befolyásolható idős embert ráveszi, hogy ő maga adjon oda pénzt, öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!