Hírek

2013.06.06. 09:05

Velencei-tó Kapuja: 10 hónap alatt megvalósulhat a projekt

A Velencei-tó Kapuja beruházásról tartottak tájékoztatót csütörtökön a településen.

Tihanyi Tamás


Az építkezés eredetileg 2010 júliusában  kezdődött el,  a munkálatok egy évvel később  vélhetően a beruházó sokasodó pénzügyi gondjai miatt   előbb lelassultak, majd leálltak. A cég ellen felszámolás indult. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tett, a nyomozás  több hosszabbítás után május 23-án lezárult, a hatóság  a kivitelező képviselőjét gyanúsítottként hallgatta ki. Az ügyben a rendőrség az ügyészség felé vádemelési javaslattal élt.  Az önkormányzat  vezetése nem mondott le a folytatásról, és az  egyeztetések után megtették a szükséges intézkedéseket a projekt folytatása és eredményes befejezése érdekében. (A készültségi fok mértékét 35 százalékra teszik a szakemberek.)

A közbeszerzési felhívás 2012 júliusában jelent meg, a dokumentációt nyolc cég vásárolta meg, közülük öt adott be ajánlatot a 2013. január 25-i határidőre.A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által is vizsgált ajánlatok és eljárási lépések nyomán a képviselő-testület április 8-án hozta meg a döntést, amelynek nyomán a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.  ZÁÉV Zrt. konzorciumot hirdette ki az eljárás nyertesévé.  (A döntés után az eljárásban második legjobb árat ajánló, és ezzel összességében is a második helyre sorolt cég kétszer is előzetes vitarendezési eljárást kezdeményezett, ezek elutasítása után pedig a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz jogorvoslati kérelmet nyújtott be. Miután a döntőbizottság is elutasította a kérelmet, az eredeti döntés alapján kötötték meg a kivitelezői szerződést: de a huzavona miatt két hónappal később, mint azt lehetett volna.)

A lényeg, hogy a szerződés szerint a kivitelezőnek 10 hónap áll a rendelkezésére a nettó 1,5 milliárd forintért vállalt munkálatok befejezésére.A csütörtöki sajtótájékoztatón a részletekről Oláhné Surányi Ágnes polgármester, a kivitelező cég részéről Peresztegi  Imre, valamint Csabina Zoltán projektmenedzser beszélt. Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: bár nehéz reális számítást végezni az eltelt idő és a megváltozott gazdasági körülmények miatt, 2008-ban (2008 júniusában született meg az előzetes támogatási döntés, amely rögzítette a műszaki tartalmat és a támogatás összegét) a velencei  önkormányzat mintegy 700 millió forintos önerővel számolt. Ez mára   elsősorban a beruházás leállása és a jogi procedúrák miatt   további 3-400 milliós többlet terhet jelent a város számára. De ennek teljesítéséhez nem kellett hitelt felvenni, azt Velence saját költségvetéséből képes kigazdálkodni.  Elhangzott az is: a beruházást be kellett fejezni, a kialakult helyzetből csak előre lehetett menekülni.

A projekt  a különböző formájú bevételek miatt    hosszú távon megtérülő beruházás  Velence számára.Az építkezés türelmet és toleranciát kíván a helyben lakók és a tópartra látogatók részéről, mondta a polgármester. De a jövő év tavaszára az unió és a magyar állam 1,2 milliárdos támogatásával  végre elkészülhet az ország egyik legszebb, legkellemesebb család- és gyermekbarát strandja, amely mellett számos kiegészítő létesítmény, vendéglátó egység, a korzón rendezvényterem   épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!