Hírek

2009.05.21. 02:29

Vége a nehéz időknek!

Óbarok - Biztos recept ugyan nincs, de aki követi Óbarok példáját, néhány év alatt elérheti azt, amit ez a kis település: kilábalhat a válságból, s elmondhatja, vége a nehéz időknek.

S. Töttő Rita

Gyakran mondják, az újságok számára a negatív hír a hír. A Hírlapról ez nem állítható. Itt van például Óbarok, ez a kis falu a megye északi részén, amely mintha a korszak aktuális tendenciái felett állna. Fittyet hány a gazdasági válság ihlette sötét jóslatokra, a hitelek csábítására, mert mindent egybevéve, ha lenne egy Óbarok nevű személy, azt mondaná: köszönöm, jól vagyok! De mivel nincs, helyette Borbíró Mihály polgármester mondja el a lényeget. Azt, amit manapság kevés település mondhat el magáról:

- Vége a nehéz időknek - mondja a falu vezetője, hangjában azonban dicsekvésnek, fennhéjázásnak semmi nyoma. Inkább amolyan fellélegzés ez, hisz az elmúlt évek megfeszített munkával, állandó ötleteléssel teltek.

- Pozitív szaldós a költségvetésünk - állítja, s kimondja a varázsszót is: - Senkinek nem tartozunk.

Receptje is van Óbaroknak, melyet közlünk, más, feltörekvő település okulására:

- A legfontosabb a kiadások csökkentése volt. A külső vállalkozásoknak kiadható szolgáltatásokat átadtuk cégeknek. Így például a művelődési házat egy közhasznú társaságnak, amely ellátja a közművelődési feladatokat. A takarítással is ugyanezt tettük, így nincs szükség főállású személyzetre. A hivatal állományán is változtattunk. Fiatalokat vettünk fel, akiknek a munkája kevesebb költséget jelent - sorolja a polgármester, de itt nem fejezi be. Mint mondja, minden felesleges kiadást megszüntettek.

- Bérlünk egy kistraktort a fűnyírás miatt, így jóval kevesebb kézi kaszálásra van szükség. Az E.on-nal is tárgyalunk a közvilágítás korszerűsítéséről, hogy csak néhány dolgot említsek - de ennél azért szemfülesebbnek kellett lenniük: - Nem mentünk bele különféle csacsi pályázatokba - teszi hozzá, amely kijelentésével csak annyit mondott, amit egyébként mindenki tud: a pályázatokhoz önrész kell, s az elérendő cél sokakat annyira elhomályosít, hogy ha nincs rá keret, hát hitelből biztosítják azt. Ez viszont az eladósodás egyik legbiztosabb receptje. S akkor most Óbarok nem lenne itt, mint pozitív példa. De ha teljes finanszírozást ígér is egy pályázat, akkor sincs semmi ingyen. Valamibe akkor is kerül...

- Még nem szabad elkezdenünk a költekezést - mondja előrelátóan a település vezetője, amely szintén jól körvonalazott tervének része. Álma ugyanis az, hogy a következő polgármesternek 2010-ben már olyan költségvetést adjon át, amelyben tartalékok állnak rendelkezésre, s amelyek mellé kidolgozott fejlesztési tervek rendelhetők. Ő ugyanis nem indul a következő választáson, nem az a pénzügyi kockázatvállalós fajta, hisz mint mondja: ő ehhez ért. Hogy mihez? A tűzoltáshoz. S nem csak azért, mert eredeti szakmája tűzoltó- parancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!