Hírek

2017.03.06. 16:05

A vese világnapján stand várja az érdeklődőket

Székesfehérvár - Március 9-én, csütörtökön 10 óra és 14 óra között egy standot állítanak fel az Alba Plazában, ahol a túlsúly, az elhízás és a veseműködés kapcsolatára hívják fel a lakosok figyelmét.

Fejér Megyei Hírlap

Zakar Gábor nefrológus főorvos, a Székesfehérvári Dialízisközpont orvos-igazgatója elmondta, az elhízás nem csupán mennyiségi kérdés, amely a zsírszövetek megszaporodását jelenti, hanem egy belső elválasztású betegség.

Az aránytalanul nagy tömegű zsírszövet fokozottan bocsát a szervezetbe olyan anyagokat, amelyek túlhajszolják a keringést (szimpatikus túlsúly), valamint gyulladáskeltő anyagok felszabadulásához vezet. A vese kapillárisainak túlterhelése a vese idő előtti elpusztulását okozhatja - így van ez összefüggésben a túlsúllyal.

A vese világnapján felállított standon egy videó foglalja össze a vesebetegséghez vezető folyamatokat, és kiszámolják az érdeklődők testtömegindexét, amely információt ad az esetleges túlsúlyról, elhízásról. A programon egy kardiokészüléket és egy gumiszalagot is bemutatnak a testmozgás egyszerűbb lehetőségeiről.

- Az általunk szervezett programokon mindig végzünk testmagasság-haskörfogat-testzsírszázalék méréseket, valamint a szűrővizsgálatokon mindig jelen van egy dietetikus is - tette hozzá Östör Annamária egészségügyi tanácsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!