Hírek

2016.11.23. 16:15

Vasútállomás: egy hónapon belül avató

Nemhivatalos információnk szerint szerdán elkezdődött a fehérvári vasútállomás műszaki átadása.

Zsigó Ferenc

Az avatóünnepséget december második felére tervezik, viszont a beruházáson dolgozó székesfehérvári vállalkozók közül többet a mai napig nem fizettek ki.

A 2014 áprilisában kezdődött és napjainkra lényegében már befejeződött gigaprojekten több fehérvári vállalkozó is dolgozott, dolgozik. A beruházó az állam nevében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., a generál kivitelező egy három cégből álló konzorcium (SDD), mely cég számos alvállalkozót, azok alvállalkozóit – itt jönnek képbe a fehérváriak – foglalkoztatott. A lánc egyik tagja két éve nem fizeti ki a 2014 őszén, telén elvégzett munkákat. A fehérvári vállalkozók feljelentést tettek, felszámolási eljárást kezdeményeztek (ebből az egyik lezárult, annak a vállalkozónak már fizettek), többségük máig nem kapta meg a pénzét. Idén januárban Székesfehérvár polgármesterénél járt két képviselőjük, segítséget kérve.

Cser-Palkovics András közbenjárást ígért a fehérvári vállalkozóknak idén januárban, kedden rákérdeztünk, hol tart a dolog. „A két fehérvári vállalkozóval történt személyes találkozó után levélben fordultam a NIF Zrt-hez. Sajnos a megkeresésemre nem érkezett írásbeli válasz, de alapvetően a NIF Zrt-hez tartozik a kérdés, mint beruházóhoz. Székesfehérvár Önkormányzata azt szeretné – és ezt a NIF Zrt. képviselőivel történt személyes találkozásokon is megerősítettem –, ha minden probléma nélkül befejeződne a beruházás és a vitás kérdéseket minden közreműködővel sikerülne megnyugtatóan rendezni" – válaszolt megkeresésünkre a polgármester.

A parkosítás mozzanatai szerda délután. Készülnek az avatóra Fotó: A szerző

Az építőiparban mindenki ismeri a lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről szóló 109/2013. (IV. 9.) kormányrendeletet, mely rendelet lehetőséget ad arra, hogy az iparkamara kizárja tagjai sorából – és ezzel ellehetetlenítse – a lánctartozásban vétkes cégeket. Lehet, hogy ennél az állami beruházásnál senkinek nem jutott eszébe ez a rendelet?

„A fehérvári vasútállomás fejlesztése 2016 decemberében befejeződik, várhatóan december második felében átadási ünnepséget tartunk..." – tájékoztatott érdeklődésünkre Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója. Arra a kérdésünkre, hogy máig miért nem fizették ki a fehérváriakat, azt a választ kaptuk Loppert Dánieltől, hogy nem tud érdemben hozzátenni újat az ezzel kapcsolatban korábban mondottakhoz. Ezek lényege anno az volt, hogy a NIF minden teljesítésigazolással alátámasztott  SDD-számlát kifizetett, az elszámolási vitákra nincs ráhatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!