Hírek

2015.04.02. 19:14

Velencei-tavi kisboltok: pici, drága, de a miénk?

A Velencei-tó térségének turisztikai forgalmát, a remények szerint, nem érinti a vasárnapi boltzár, a vállalkozásoknak azonban nem tesz jót. A drága kisboltok vasárnap monopolhelyzetbe kerülnek, így a kispénzű turisták maximum a piacokon spórolhatnak.

S. Töttő Rita

A nyári üdülőszezon közeledtével a turisták is lassan megérkeznek Fejér megye turisztikailag legfrekventáltabb területére, a Velencei-tó környékére. A vasárnapi boltzár azonban turisztikai és vállalkozási kérdéseket is felvet: vajon a kispénzű hétvégi látogatók ezután is jönnek majd? Olvasónk szerint ugyanis: Ide nem gazdag családok jönnek zömében, hanem olyan vendégek, akik egész évben spórolnak erre az egy-két hétre. Ők nem akarnak drága vendéglőkbe, sörözőkbe menni, mert nem engedhetik meg maguknak. A kisboltok, amelyek nyitva lehetnek, nagyon drágák. Mi lesz velük és velünk? Ezért sem értem, hogy az üdülőkörzetek miért nem lettek kivételek. .

A Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület menedzsere, Arday Ágnes szerint a boltzár biztos, hogy nem válik a térség előnyére: Az üzleteket egyértelműen rosszul érinti a jogszabályváltozás, a vendégéjszakák számán azonban, remélem, ez nem látszik majd meg - nyilatkozta. A térségbe érkező látogatók teljes számáról ugyan nincsenek adatok, hiszen vannak, akik csak egy-két napra érkeznek, vagy éppen nem fizetős helyen töltik el az éjszakát, a panziókban, hotelekben megszállók számát azonban vezetik. Évente több mint 200 ezer vendégéjszakát regisztrálnak a tó környékén. Tavaly 137 ezret Velencén, 80 ezret Gárdony térségében töltöttek el a vendégek.

Velencei termelői vásár - a piacokat nem érinti az újabb tiltás, se a Velencei-tónál, se máshol

Szinte az összes multicég üzemeltet boltot az üdülő-övezetben, épp a turisták igényeire alapozva, őket most nem lehet elérni vasárnaponként - jegyezte meg a feol.hu kérdésére Gárdony aljegyzője, Jankovics Zoltánné. Aki azt is elárulta, hogy az itt lévő üzleteknek közel 20 százaléka azonban nyitva lehet, hiszen a tulajdonos is beállhat a pult mögé. Persze az igazán kispénzű vásárlóknak ez nem vigasz - mondhatná olvasónk, aki szerint drágák a kisebb üzletek. Amelyek vasárnaponként  monopolhelyzetbe kerülnek, így az áraiknak sem lesz versenytársa.

A piacokat azonban nem érinti a tiltás, sem a Velencei-tónál, sem máshol. Így, aki alapanyagot akar vásárolni, továbbra is keresheti a hagyományos piacokat, amelyek közül több vasárnap nyitja ki kapuit a vásárlók előtt. A kormány azzal is támogatja a termelőket, őstermelőket, hogy rájuk nem vonatkozik a vasárnapi nyitva tartás tilalma - hangsúlyozta szintén a témában írt levelében a fehérvári Jancsárkert üzemeltetője, Schultz György is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!